Vlag van Polen

Vlag Polen, Vlag Polen
Beeldverhouding:
5:8
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Polen
Kapitaal:
Warschau
Maat:
312.678 km²
Bevolking:
38.626.349
Continent:
Europa
Talen:
Pools
Valuta:
Zloty (PLN)
Vlag aangenomen op:
31.07.1919

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van Polen werd ingevoerd in 1919 en is sinds 1997 als staatssymbool geregeld in de Poolse grondwet. Sinds 2004 wordt in Polen op 2 mei een vlaggetjesdag gevierd.

Beschrijving van de Poolse vlag

De nationale vlag van Polen is een horizontaal verdeelde vlag in twee delen, wit en rood. Op de nationale vlag die bij officiële gelegenheden wordt gebruikt, staat ook het Poolse nationale wapen in het midden van de witte streep. De kleur rood was aanvankelijk niet gespecificeerd na de invoering van de vlag in 1919. Pas in 1921 publiceerde het Ministerie van Militaire Zaken de brochure "Wapen en Vlag van de Republiek Polen", waarin paars werd gespecificeerd. In 1928 stond de Poolse president er echter op dat vermiljoen de juiste kleur was. Deze kleur werd aangehouden tot 1980, voordat het Poolse parlement op 31 januari 1980 de kleuren van de vlag vaststelde op rood, volgens de normen van de Internationale Commissie voor Verlichtingskunde.

Geschiedenis van de Poolse vlag

De witte adelaar is het symbool van Polen sinds het begin van de 13e eeuw. In combinatie met het rode schild van het wapen heeft het de basis gelegd voor vele vlaggen en vaandels van het land en zijn heersers.

Vanaf 1815 bestond het voormalige hertogdom Warschau als Congres-Polen in personele unie met het Russische Rijk. Dit bleek ook uit de vlag. De witte Poolse adelaar stond in de gösch op een rode achtergrond op een witte vlag met het blauwe Andreaskruis, het symbool van tsaristisch Rusland. Deze vlag bleef bestaan tot 1918.

Al tijdens de Novemberopstand van 1830/31 gebruikten de Polen de nu bekende witte en rode vlag. Tijdens de Januariopstand van 1863 werd aan de witte streep een wapenschild toegevoegd.

De huidige vlag werd officieel ingevoerd op 1 augustus 1919. Toen hij werd ingevoerd, kon hij alleen van de oude Tsjechoslowaakse vlag worden onderscheiden door de beeldverhouding, maar die werd in 1920 gewijzigd.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Poolse thuisleger de witte en rode vlag met toevoeging van de zogenaamde Kotwica. Na de oorlog werd de oude nationale vlag hersteld op 20 maart 1956.

Bron: Wikipedia

Anthem

Componist: traditionelle Melodie Tekstschrijver: Józef Wybicki

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.