Vlag van Angola

Vlag Angola, Vlag Angola
Beeldverhouding:
2:3
Land:
Angola
Kapitaal:
Luanda
Maat:
1.246.700 km²
Bevolking:
10.978.552
Continent:
Afrika
Talen:
Portugees (officiële taal), Umbundu, Kimbundu, Mbundu, Kwanhama
Valuta:
Kwanza (AOA)

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Angola Flagge 90x150 cm

Angola Flagge 90x150 cm

9,90 €

Toon in winkel
Angola Stockflagge 30x45 cm

Angola Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De nationale vlag werd ingevoerd op 11.11.1975 na de onafhankelijkheid van Portugal. Hij is gebaseerd op de vlag van de MPLA, de succesvolle bevrijdingsbeweging, die sinds 1964 een rode en zwarte vlag met een gele ster had. Rood staat voor het bloed dat is vergoten in de bevrijdingsstrijd, zwart staat voor Afrika, het donkere deel van de aarde, en goud (geel) wijst op de natuurlijke rijkdommen van het land. Het tandwiel symboliseert de arbeidersklasse, de bushwhackers de boeren, de ster vooruitgang en internationalisme. Het wapen van Angola werd, net als de vlag, in 1975 ingevoerd. Het toont ook het zwaard gekruist met een schoffel, symbool voor arbeid en het begin van de gewapende strijd. Daarboven staat de gele ster. De vijf punten staan voor eenheid, vrijheid, rechtvaardigheid, democratie en vooruitgang. De opkomende zon onder het gereedschap belichaamt de geboorte van de nieuwe natie. Het open boek staat symbool voor onderwijs en cultuur. Het wapen wordt omringd door een zwart half tandwiel en door maïsplanten en koffie- en katoentakken. Het werd enigszins gewijzigd in 1992 toen de naam van de staat in de gouden band onder het wapen veranderde van "Repúblika Popular de Angola" in "Repúblika de Angola".

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Twee gelijke horizontale strepen (rood, zwart) met in het midden een geel embleem bestaande uit een vijfpuntige ster en een half tandwiel en machete.

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Angola

Dit is wat een AI zegt over de Angola vlag
De vlag van Angola is een symbool van de onafhankelijkheid van het land. De vlag werd in 1975 aangenomen na de onafhankelijkheid van Portugal. De vlag bestaat uit twee horizontale strepen in de kleuren zwart en rood, met daarop een embleem in de vorm van een gouden ster.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Angola-vlag
De nationale vlag van Angola werd geïntroduceerd in 1975 toen de revolutie in Angola begon. De vlag bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren zwart, rood en geel. De zwarte streep staat voor de Afrikaanse afkomst van de bevolking, de rode streep symboliseert het bloed dat tijdens de revolutie is vergoten en de gele streep staat voor de rijkdommen van het land.
Dit is hoe een AI de Angola-vlag beschrijft
De nationale vlag van Angola bestaat uit twee horizontale strepen in de kleuren zwart en rood. De bovenste streep is zwart en de onderste streep is rood. In het midden van de vlag staat een gouden sikkel en een gouden vijfpuntige ster. De sikkel en de ster symboliseren de eenheid van het land en de hoop op een betere toekomst. De zwarte streep staat voor het Afrikaanse continent en de rode streep voor het bloedverlies van de burgers in de burgeroorlogen.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.