Vlag van Armenië

Vlag Armenië, Vlag Armenië
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Armenië
Kapitaal:
Yerevan
Maat:
29.800 km²
Continent:
Azië
Talen:
Armeens
Valuta:
Dram (AMD)
Vlag aangenomen op:
13.08.1991

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Armenien Stockflagge 30x45 cm

Armenien Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van Armenië werd ingevoerd op 15.06.1919. Vóór 1919 was een rood-blauw-groene vlag onofficieel in gebruik, vooral bij Armeniërs in ballingschap. Toen het Rode Leger het land in april 1921 bezette, werd een rode vlag met gouden initialen ingevoerd voor de Armeense Socialistische Sovjetrepubliek, die in deze vorm bleef tot de vorming van de Transkaukasische Federatie met inbegrip van Armenië in 1922. Van 1922 tot 1936 was de vlag van de Federatie ook een rode vlag. Het leek niet op de vlag van Sovjet Rusland tussen 1918 en 1924. De ster met de hamer en sikkel erin stond in de liek van de vlag, en in een halve cirkel eromheen stonden de initialen van de Federatie.
Na het einde van de Federatie trad Armenië toe tot de USSR en nam een vlag aan die vergelijkbaar was met die welke alle Sovjetrepublieken vanaf 1937 gebruikten, rode vlaggen met gouden initialen, aangevuld met de hamer, sikkel en ster in goud. Op 17.12.1952 werd een nieuwe vlag aangenomen, met drie horizontale strepen in de verhouding 3:2:3 in rood, blauw en rood. In de lijzijde, bij de vlaggenstok, toonde de vlag opnieuw de hamer, sikkel en ster in de bovenste rode streep.Op 24.08.1990 werd de vlag van 1919 opnieuw ingevoerd als nationale vlag, en op 23.09.1991 werd hij opnieuw ingesteld als officieel staatssymbool. Het toont drie horizontale banden in rood, blauw en oranje. Rood staat voor vrijheid en onafhankelijkheid en voor het bloed dat is vergoten in de strijd daarvoor, blauw voor het landschap en oranje voor de kracht en de moed van het volk.
Het huidige nationale wapen van Armenië werd ingevoerd op 19.04.1992, en toont een schild verdeeld in vier delen met een hartschild bovenop. De velden tonen: in het eerste veld, op blauw, een gouden luipaard die naar links kijkt en een gelijkbenig kruis; in het tweede veld, op rood, een vliegende, gouden, tweekoppige adelaar; in het derde veld, op rood, twee gouden adelaars tussen een zon die als een ring is afgebeeld; in het vierde veld, op blauw, een gouden leeuw met een kroon die een kruis met een lange verticale balk vasthoudt. Het kleine hartschild toont in goud de bergen Groot en Klein Ararat met daarboven de Ark van Noach, onder het water van de zondvloed. Schildhouders zijn een gouden adelaar en een gouden leeuw. Onder het schild een bundel olijftakken, een graanschoof, een ketting, een zwaard en een lint zonder inscriptie.

Drie gelijke horizontale strepen (rood, blauw, oranje).

Betekenis

De rode streep symboliseert het bloed dat is opgeofferd in de strijd voor onafhankelijkheid. Blauw symboliseert hoop en de blauwe lucht boven Armenië. Oranje symboliseert de zegen die hard werken uiteindelijk brengt. Vlag sinds 24 augustus 1990.

Anthem

Componist: Nalbandian (Mikael Nalbandian) Tekstschrijver: Barsegh Kanachyan (Barsegh Kanachyan)

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.