Vlag van Belize

Vlag Belize, Vlag Belize
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Belize
Kapitaal:
Belmopan
Maat:
22.972 km²
Bevolking:
272.945
Continent:
Noord-Amerika, Midden-Amerika
Talen:
Engels 60% (officiële taal), Spaans 40% met stijgende trend
Valuta:
Belizean dollar (BZD)
Vlag aangenomen op:
20.09.1981

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Brits Honduras gebruikte tussen 02.02.1950 en 21.09.1981 een effen blauwe vlag met een witte schijf in het midden. Deze schijf bevatte het wapenschild. Dit werd in 1907 verleend door koning Edward VII. Het is omringd door een krans van vijftig bladeren, een verwijzing naar het jaar 1950, omdat dat het jaar van de onafhankelijkheids- en soevereiniteitsbeweging was. In verband met de onafhankelijkheidsverklaring op 21.09.1981 werd het echter enigszins gewijzigd en kreeg het zijn huidige vorm.

Een rode rand werd toegevoegd aan de boven- en onderkant van de vlag. Dit staat voor de Verenigde Democratische Partij, de oppositiepartij op dat moment. De verandering werd aangebracht omdat de vlag anders te veel zou lijken op de vlag van de Verenigde Volkspartij, die het land echter naar de onafhankelijkheid leidde.

Het wapen van Brits Honduras dateert uit 1819, maar werd pas officieel toen koning Edward VII het toekende op 28 januari 1907. Het toont het belang van bosbouw door middel van verschillende apparaten. Het schild is verdeeld in drie delen. In het eerste, zilveren veld, linksboven, een bijl gekruist met een peddel, in de bovenste hoek van het veld tot 1967 de Britse Union Jack. In het tweede, gouden veld, rechtsboven, een bijl en een snoeizaag. In het derde, blauwe veld, onderaan, een zeilschip. Boven het schild een mahonieboom. Het schild werd oorspronkelijk vastgehouden door twee negers in witte broeken. In 1967 werd de linker schildhouder een creool. De twee schildhouders symboliseren de verschillende bevolkingsgroepen. Onder het schild een banier met de Latijnse inscriptie: "SUB UMBRA FLOREO" => "Ik bloei in de schaduw".

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Blauw met een smalle rode streep langs de bovenste en langs de onderste hoeken; in het midden is een grote witte schijf met het nationale wapen; het nationale wapen toont twee arbeiders voor een mahonieboom en een inscriptie.

Anthem

Componist: Selwyn Walford Young Tekstschrijver: Samuel Alfred Haynes

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Belize

Dit is wat een AI zegt over de Belize vlag
De vlag van Belize bestaat uit een blauwe achtergrond met een rode streep in het midden en een witte vijfpuntige ster in het midden van de rode streep. De blauwe achtergrond symboliseert het Caribisch gebied en de rode streep staat voor de onafhankelijkheid van het land. De witte vijfpuntige ster symboliseert de vijf territoriale gebieden van Belize. De vlag werd geïntroduceerd in 1981.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Belize-vlag
Belize heeft zijn eerste nationale vlag sinds zijn onafhankelijkheid in 1981. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond, een rode en witte horizontale streep, een witte ster en een zwarte houten adelaar in het midden. De blauwe achtergrond symboliseert de Caribische Oceaan en de rode en witte horizontale strepen staan voor de onafhankelijkheid van de natie. De witte ster symboliseert de voormalige koloniën die het land vormden en de zwarte houten adelaar staat voor de Belizanen.
Dit is hoe een AI de Belize-vlag beschrijft
De nationale vlag van Belize is een blauwe rechthoek met een rode streep in het midden. De rode streep is gesplitst en bevat een wit vijfpuntig stersymbool in het midden. Aan de boven- en onderkant van de blauwe rechthoek bevinden zich elk twee witte strepen. De kleuren van de vlag symboliseren de onafhankelijkheid en vrede van het land. De vijfpuntige ster in het midden staat voor de vijf districten van het land, terwijl de witte strepen aan de boven- en onderkant de buurstaten Guatemala en Mexico symboliseren.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.