Vlag van Pruisen (Koninkrijk Pruisen)

Luister naar het volkslied
Achtergrondkennis
Op de vlag van Pruisen stond een zwarte adelaar op een witte achtergrond, die ook voorkwam op het Pruisische wapen. Zijn kleuren waren een van de oorsprongen voor de zwarte, witte en rode vlag van het Duitse Rijk. (Bron: Qikipedia)
De kleuren zwart en wit worden ook bezongen in het lied van de Pruisen:
Ikben een Pruis, ken je mijn kleuren?
Devlag zweeft voor mij wit en zwart;
Datvoor vrijheid mijn vaders stierven,
*Dit,markeer het, geven mijn kleuren aan. *
De kleuren zwart en wit als de nationale kleuren van Pruisen en de zwarte adelaar als heraldisch dier gaan terug tot de Duitse Orde in de 13e eeuw. De ridders van de Orde droegen een wit schild met een zwart kruis. De belangrijke Grootmeester van de Duitse Orde, Hermann von Salza, ontving de zwarte keizerlijke adelaar als teken van genade van keizer Frederik II ter gelegenheid van zijn benoeming tot Prins van het Rijk in de Gouden Stier van Rimini en droeg deze in een wit schild. Dit werd toen het Pruisische adelaarswapen. Ook de dynastie van de Hohenzollerns, die in de 17e eeuw opkwam als heersers van de Mark van Brandenburg en het hertogdom Pruisen en waaronder de twee staten samengroeiden tot een verenigde Pruisische staat, had al in de middeleeuwen een schild "met wit en zwart versierd" als familiewapen.
In de Tweede Vrede van Thorn van 1466 gaf Casimir IV van Polen het gebied ten oosten van de Vistula als leengoed aan de Duitse Orde. De rest van Pruisen werd geregeerd door de Poolse koning in vereniging met de Estates en werd Koninklijk Pruisen genoemd. De vlag van Koninklijk Pruisen toonde de zwarte, goudarmige adelaar met een rode tong op een witte achtergrond. Om de nek van de adelaar zat een kroon, en bovendien had de adelaar een gepantserde arm met een zwaard. Dit Pruisische deel van Polen bleef bestaan tot de eerste Poolse deling in 1772.
Albrecht I van Brandenburg-Ansbach seculariseerde de Duitse Orde en stichtte in 1525 het hertogdom Pruisen in het oostelijke deel van de voormalige staat van de Orde. In zijn vlag droeg hij dezelfde Pruisische adelaar met nekkroon als het Poolse deel van het land, maar zonder zwaardarm, in plaats daarvan met een gouden "S" op de borst. In 1657 nam de keurvorst van Brandenburg van de Hohenzollern-dynastie, die het hertogdom Pruisen al sinds 1618 in personele unie bestuurde, ook de formele soevereiniteit over van de Poolse koning. Het hertogdom werd zo opgenomen in de algemene staat Brandenburg-Pruisen. De vlag met de zwarte adelaar werd naast de Kurbrandenburgse vlag met de rode adelaar gevoerd totdat Pruisen in 1701 een koninkrijk werd.
De vlag van keurvorst Brandenburg verscheen voor het eerst op de Oostzee op 1 mei 1657 en was het nationale embleem van de keurvorstelijke Brandenburgse marine, die in de jaren 1680 door de keurvorst werd uitgebreid en opereerde vanuit de haven van Pillau in Oost-Pruisen en waaruit in 1701 de Koninklijke Pruisische marine ontstond.
Bron: Wikipedia
Betekenis
De vlag van het Koninkrijk Pruisen dateert van de koninklijke kroning van Frederik III van Brandenburg in 1701, toen het "hertogdom Pruisen" het "Koninkrijk Pruisen" werd. Op de vlag van het koninkrijk droeg de Pruisische adelaar nu koninklijke insignes in plaats van hertogelijke insignes. Het werd de vlag van de gehele Brandenburgs-Pruisische staat, een monarchie die sinds ongeveer het midden van de 18e eeuw "Pruisen" werd genoemd.
De vlag van het koninkrijk was wit met de gekroonde zwarte Pruisische adelaar in het midden. Zijn borst was versierd met de letters FR, die stonden voor "Fridericus Rex". Tot 1750 hield de adelaar de scepter en de orb in zijn klauwen. Daarna een zwaard en een anders gevormde scepter. De kroon kreeg een kruis aan de bovenkant. Vanaf 1801 veranderde de scepter weer, evenals de kroon, en verdwenen de initialen FR. In 1803 veranderde de adelaar enigszins. In 1892 kreeg Pruisen, toen al onderdeel van het Duitse Rijk, zijn laatste vlag met zwarte strepen boven- en onderaan en een nieuwe adelaar.
De verschillende provincies waarin het Koninkrijk Pruisen vanaf 1774 was verdeeld, hadden elk hun eigen vlaggen en wapens, die naast de Pruisische werden gebruikt als nationale emblemen. De vlag en het wapen van de provincie Oost-Pruisen kwamen overeen met die van Pruisen als geheel. In het wapen van de provincie West-Pruisen leefde het oude wapen van het in 1772 geannexeerde "koninklijke deel" van Pruisen voort (adelaar met zwaardarm).
Bron: Wikipedia
Anthem
Het Pruisische lied:
Ik ben een Pruis, ken je mijn kleuren?
De vlag drijft voor mij wit en zwart;
Dat voor vrijheid mijn vaders stierven,
Dat, merk het, mijn kleuren aangeven.
Nooit zal ik angstig wanhopen;
Zoals zij zal ik
durven: Zij het bewolkte dag, zij het stralende zon:
Ik ben een Pruis, ik wil een Pruis zijn!
Met liefde en trouw nader ik de troon,
waarvan een vader mild tot mij spreekt;
En zoals de vader trouw is aan zijn zoon,
zo blijf ik trouwaanhem en wankel niet.
Stevig zijn de banden van de liefde.
Heil aan mijn vaderland!
|De roep van de koning komt mijn hart binnen:
Ik ben een Pruis, ik wil een Pruis zijn!
Niet elke dag kan stralen in het zonlicht;
Een beetje bewolking en een bui komt op het juiste moment.
Laat daarom niemand het in mijn gezicht lezen,
Dat niet elke wens van mij gedijt.
Velen zouden graag
met mij ruilen,dichtbij en veraf.
Hun geluk is een schijnvertoning en hun vrijheid een schijnvertoning:
Ik ben een Pruis, ik wil een Pruis zijn!
En als de kwade storm wild om me heen wervelt,
De nacht brandt in de gloed van de bliksem;
Maar het heeft al erger gebruld in de wereld,
En wat niet schudde was de Pruisische moed.
Mogen rotsen en eiken splijten,
ik zal niet beven;
Het stormt, het beukt, het flitst wild daarbinnen:
Ik ben een Pruis, ik wil een Pruis zijn!
Waar liefde en trouw zich opstellen rond de koning,
Waar prins en volk zo de handen ineenslaan,
Daar moet het ware geluk van het volkbloeien,
Daar bloeit en groeit het mooie vaderland.
Dus we zweren opnieuw
aan de koning liefde en trouw!
|Stevig zijn de Bund! Ja, heb moed:
We zijn Pruisen, laten we Pruisen zijn.
De Pruisische ster zal ver en wijd schitteren,
De Pruisische adelaarzalin de wolken zweven,
De Pruisische vlag zal met verse laurier worden omkranst,
Het Pruisische zwaard zal zijn weg naar de overwinning breken.
En hoog op Pruisische tronen
In de pracht en praal van Frederiks kroon
: Regeer ons een sterke en milde koning,
En laat elke Pruisische borst voor hem een schild zijn! :|
Iets nieuws ontdekken
Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.