Vlag van Pruisen (Koninkrijk Pruisen)

Vlag Pruisen (Koninkrijk Pruisen), Vlag Pruisen (Koninkrijk Pruisen)
Beeldverhouding:
3:5
Land:
Duitsland
Kapitaal:
Berlijn
Maat:
357.020 km²
Bevolking:
82.424.609
Continent:
Europa
Talen:
Duits
Valuta:
Euro (EUR)
Vlag aangenomen op:
31.12.1891

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Op de vlag van Pruisen stond een zwarte adelaar op een witte achtergrond, die ook op het Pruisische wapen stond. De kleuren waren een van de oorsprongen voor de zwart-wit-rode vlag van het Duitse Rijk. (Bron: Qikipedia)

De kleuren zwart en wit worden ook bezongen in het lied van de Pruisen:

*Ikben een Pruis, ken je mijn kleuren?

Devlag zweeft voor mij wit en zwart;

Datvoor de vrijheid mijn vaders stierven,

*Dat,let op, gevenmijn kleuren aan.

De kleuren zwart en wit als de nationale kleuren van Pruisen en de zwarte adelaar als heraldisch dier gaan terug tot de Duitse Orde in de 13e eeuw. De ridders van de Orde droegen een wit schild met een zwart kruis. De belangrijke Grootmeester van de Duitse Orde, Hermann von Salza, ontving de zwarte keizerlijke adelaar als teken van genade van Keizer Frederik II ter gelegenheid van zijn benoeming tot Prins van het Keizerrijk in de Gouden Stier van Rimini en droeg deze in een wit schild. Dit werd het Pruisische adelaarswapen. De dynastie van de Hohenzollerns, die in de 17e eeuw opkwam als heersers van de Mark van Brandenburg en het hertogdom Pruisen en waaronder de twee staten samengroeiden tot een verenigde Pruisische staat, had ook al in de middeleeuwen een schild "met wit en zwart" als familiewapen.

In de Tweede Vrede van Thorn van 1466 gaf Casimir IV van Polen het gebied ten oosten van de Wisla als leengoed aan de Duitse Orde. De rest van Pruisen werd geregeerd door de Poolse koning in vereniging met de Staten en werd Koninklijk Pruisen genoemd. De vlag van Koninklijk Pruisen toonde de zwarte, goudarmige adelaar met een rode tong op een witte achtergrond. Om de nek van de adelaar zat een kroon en daarnaast had de adelaar een gepantserde arm met een zwaard. Dit Pruisische deel van Polen bestond tot de eerste Poolse deling in 1772.

Albrecht I van Brandenburg-Ansbach seculariseerde de Duitse Orde en stichtte in 1525 het hertogdom Pruisen in het oostelijke deel van de voormalige staat van de Orde. In zijn vlag droeg het dezelfde Pruisische adelaar met nekkroon als het Poolse deel van het land, maar zonder zwaardarm, in plaats daarvan met een gouden "S" op de borst. In 1657 nam de keurvorst van Brandenburg van de Hohenzollern-dynastie, die het hertogdom Pruisen al sinds 1618 in personele unie bestuurde, ook de formele soevereiniteit over van de Poolse koning. Het hertogdom werd zo opgenomen in de staat Brandenburg-Pruisen als geheel. De vlag met de zwarte adelaar werd naast de vlag van Kurbrandenburg met de rode adelaar gevoerd totdat Pruisen in 1701 een koninkrijk werd.

De vlag van keurvorst Brandenburg verscheen voor het eerst op de Oostzee op 1 mei 1657 en was het nationale embleem van de keurvorstelijke marine van Brandenburg, die in de jaren 1680 door de keurvorst werd uitgebreid en opereerde vanuit de haven Pillau in Oost-Pruisen en waaruit in 1701 de koninklijke Pruisische marine ontstond.

Bron: Wikipedia

Betekenis

De vlag van het koninkrijk Pruisen gaat terug tot de koninklijke kroning van Frederik III van Brandenburg in 1701, toen het "hertogdom Pruisen" het "koninkrijk Pruisen" werd. Op de vlag van het koninkrijk droeg de Pruisische adelaar nu koninklijke insignes in plaats van hertogelijke insignes. Het werd de vlag van de hele Brandenburg-Pruisische staat, een monarchie die sinds ongeveer het midden van de 18e eeuw "Pruisen" werd genoemd.

De vlag van het koninkrijk was wit met de gekroonde zwarte Pruisische adelaar in het midden. De borst was versierd met de letters FR, wat stond voor "Fridericus Rex". Tot 1750 hield de adelaar de scepter en de orb in zijn klauwen. Daarna een zwaard en een anders gevormde scepter. De kroon kreeg een kruis aan de bovenkant. Vanaf 1801 veranderde de scepter weer, net als de kroon, en verdwenen de initialen FR. In 1803 veranderde de adelaar iets. In 1892 kreeg Pruisen, dat toen al deel uitmaakte van het Duitse Rijk, zijn laatste vlag met zwarte strepen boven- en onderaan en een nieuwe adelaar.

De verschillende provincies waarin het Koninkrijk Pruisen vanaf 1774 was verdeeld, hadden elk hun eigen vlaggen en wapens, die naast de Pruisische werden gebruikt als nationale emblemen. De vlag en het wapen van de provincie Oost-Pruisen kwamen overeen met die van Pruisen als geheel. In het wapen van de provincie West-Pruisen leefde het oude wapen van het in 1772 geannexeerde "koninklijke deel" van Pruisen voort (adelaar met zwaardarm).

Bron: Wikipedia

Anthem

Componist: August Neithardt Tekstschrijver: Bernhard Thiersch
Teksten:

Het Pruisische lied:

Ik ben een Pruis, ken je mijn kleuren?

De vlag zweeft wit en zwart voor mij;

Dat voor vrijheid mijn vaders stierven,

Dat, markeer het, mijn kleuren aangeven.

Nooit zal ik angstig wanhopen;

Zoals zij zal ik durven

|Of het nu bewolkt is of zonnig:

Ik ben een Pruis, ik zal een Pruis zijn! :|

Met liefde en trouw nader ik de troon,

Vanwaar een vader mild tot mij spreekt;

En zoals de vader trouw is aan zijn zoon,

zo trouw ben ik aan hem, en wankel niet.

Stevig zijn de banden van de liefde.

Heil aan mijn vaderland!

|De roep van de koning dringt mijn hart binnen:

Ik ben een Pruis, ik zal een Pruis zijn! :|

Niet elke dag kan stralen in het zonlicht;

Een wolkje en een regenbui komen op tijd.

Laat daarom niemand het in mijn gezicht lezen,

Dat niet elke wens van mij zal slagen.

Velen hebben met mij handel gedreven dichtbij en veraf

Met mij velen graag;

|Hun fortuin is bedrog, en hun vrijheid een schijnvertoning:

Ik ben een Pruis, ik wil een Pruis zijn! :|

En als de kwade storm wild om me heen raast,

brandt de nacht met het vuur van de bliksem;

Maar het heeft erger gebruld in de wereld,

En wat niet schudde was de Pruisische moed.

Rots en eik mogen versplinteren,

Ik zal niet beven;

|Het stormt, het beukt, het flitst wild daarbinnen:

Ik ben een Pruis, ik zal een Pruis zijn! :|

Waar liefde en trouw zich rond de koning scharen,

Waar prins en volk de handen ineen slaan,

Daar moet het ware geluk van het volk bloeien,

Daar bloeit en groeit het mooie vaderland.

Dus zweren wij opnieuw

Aan de koning liefde en trouw!

|Standvastig is het verbond! Ja, heb moed!

Wij zijn Pruisen, laten we Pruisen zijn! :|

De Pruisische ster zal helder schijnen van verre,

De Pruisische adelaar zal op de wolken zweven,

Pruisen's vlag met verse lauwerkransen,

Pruisen's zwaard naar de overwinning breken.

En hoog op Pruisische troon

In de pracht van Frederiks kroon

|Regeer ons een sterke en milde koning,

En elke Pruisische borst is een schild voor hem! :|

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Pruisen (Koninkrijk Pruisen)

Dit is wat een AI zegt over de Pruisen (Koninkrijk Pruisen) vlag
De historische vlag van het koninkrijk Pruisen, ook bekend als de vlag van de Orde van de Zwarte Adelaar, werd in 1701 ingevoerd als het officiële symbool van het koninkrijk. Het bestond uit een wit veld met een zwarte adelaar die een rood schild met een gouden schild droeg. De vlag werd gebruikt als symbool van de staat en als symbool van de autoriteit van de koning. Het was een symbool van de Pruisische staat en werd zowel in binnen- als buitenland gebruikt.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Pruisen (Koninkrijk Pruisen)-vlag
De vlag van het Koninkrijk Pruisen was een wit met blauw vierkant, voor het eerst ingevoerd in 1701. Het werd gebruikt als de nationale vlag van het Koninkrijk Pruisen en symboliseerde de eenheid van de Pruisische staat. In de loop der jaren werd de vlag verschillende keren aangepast, maar de wit-blauwe kleurencombinatie bleef altijd behouden. In de 19e eeuw werd de vlag van het Koninkrijk Pruisen uiteindelijk de officiële vlag van het Duitse Rijk.
Dit is hoe een AI de Pruisen (Koninkrijk Pruisen)-vlag beschrijft
De vlag van het Koninkrijk Pruisen bestond uit een wit vierkant in het midden, omringd door zwarte en witte strepen. De bovenste helft van het vierkant was zwart, de onderste wit. In het midden van het vierkant stond het Pruisische wapen. De vlag werd geïntroduceerd in 1892 en was in gebruik tot 1918. Het was een symbool van de Pruisische staat en werd gebruikt op gebouwen, schepen en in militaire formaties.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.