Vlag van Bulgarije

Vlag Bulgarije, Vlag Bulgarije
Beeldverhouding:
3:5
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en koopvaardijvlag op zee
Land:
Bulgarije
Kapitaal:
Sofia
Maat:
110.994 km²
Bevolking:
7.517.973
Continent:
Europa
Talen:
Bulgaars
Valuta:
Lev (BGL)
Vlag aangenomen op:
15.04.1879

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Toen Bulgarije als gevolg van de Russisch-Turkse Oorlog (1877-1878) als vorstendom van Turkije werd losgemaakt en na het Vredesverdrag van San Stefano (03.03.1878) als Groot-Bulgarije herrees, werd het na het Verdrag van Berlijn (13.07.1878) als Turkse vazalstaat gedeeltelijk onafhankelijk, zij het met een grondgebied dat met ongeveer 60% van zijn landoppervlakte was verkleind.

Na 1848 kozen veel Slavische volkeren vlaggen in de kleuren wit, blauw en rood omdat ze Rusland als voorbeeld zagen, aangezien de Russen de enige vrije Slavische natie waren. Alle andere Slavische volkeren leefden onder Oostenrijkse, Turkse of zelfs Duitse heerschappij. De politieke trend die alle Slaven probeert te verenigen in één natie onder de kleuren wit, blauw en rood wordt Pan-Slavisme genoemd, en de kleuren wit, blauw en rood worden daarom Pan-Slavische kleuren genoemd.

De Bulgaren dankten hun vrijheid aan de Russen en introduceerden een vlag die leek op de Russische, maar de blauwe streep werd vervangen door een groene. De kleuren wit, groen en rood werden echter al onofficieel gebruikt sinds 1862, voor 1877/78. Wit staat voor vrijheid en vrede. Wit staat voor vrijheid en vrede, groen voor de bossen en de landbouw, rood voor het bloed dat werd vergoten om vrijheid te bereiken.

De gouden Bulgaarse leeuw op een rode achtergrond is het traditionele symbool van Bulgarije. Het werd ook gebruikt op de nationale vlag vanaf 1947, maar op een blauwe achtergrond, vergezeld van communistische heraldiek. In 1990 werd hij weer verwijderd uit de nationale vlag en verscheen hij in plaats van de communistische rode ster op de marinevlag. In 1997 werd een nieuw wapenschild aangenomen. Het wapenschild is rood, met de gouden Bulgaarse leeuw. Het schild draagt een kroon en wordt vastgehouden door twee leeuwen die op eikentakken staan. Daaronder staat een band met letters in de nationale kleuren met de inscriptie: "Svedinenieto pravi Silata" => "Eenheid door kracht".

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie gelijke horizontale strepen (wit, groen, rood).

Anthem

Componist: Цветан Радославов (Tsvetan Radoslavov) Tekstschrijver: Цветан Радославов (Tsvetan Radoslavov)

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Bulgarije

Dit is wat een AI zegt over de Bulgarije vlag
De nationale vlag van Bulgarije is een symbool van de Bulgaarse nationale trots. De vlag werd geïntroduceerd in 1878 en vertegenwoordigt de Bulgaarse natie en haar geschiedenis. De vlag is een symbool van de eenheid van het Bulgaarse volk en de solidariteit van het Bulgaarse volk.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Bulgarije-vlag
De nationale vlag van Bulgarije is een symbool van de onafhankelijkheid van het land. Hij werd voor het eerst gebruikt op 22 april 1879 als een witte, groene en rode vlag. Deze kleuren vertegenwoordigen de drie religieuze groepen in Bulgarije: de orthodoxen, de moslims en de katholieken. De vlag werd in 1948 veranderd om de onafhankelijkheid van het land te vieren. Sindsdien wordt de vlag gebruikt als symbool van de Bulgaarse nationale trots.
Dit is hoe een AI de Bulgarije-vlag beschrijft
De nationale vlag van Bulgarije is een driekleurige banier in rood, wit en groen. De bovenste helft van de vlag is wit, de onderste helft is groen en er zit een brede rode streep tussen. Het witte gedeelte van de vlag symboliseert vrede en vrijheid, het groene gedeelte staat voor de natuur en de vruchtbaarheid van het land en de rode streep staat voor de moed van de Bulgaarse natie.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.