Vlag van El Salvador

Vlag El Salvador, Vlag El Salvador
Beeldverhouding:
189:335
Vexillologisch symbool:
Dienstvlag te land, oorlogsvlag te land en ter zee
Land:
El Salvador
Kapitaal:
San Salvador
Maat:
21.040 km²
Bevolking:
6.587.541
Continent:
Noord-Amerika, Midden-Amerika
Talen:
Spaans
Valuta:
Amerikaanse dollar (USD)
Vlag aangenomen op:
31.12.1911

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

El Salvador Aufkleber 8 x 5 cm

El Salvador Aufkleber 8 x 5 cm

0,70 €

Toon in winkel
El Salvador Stockflagge 30x45 cm

El Salvador Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

El Salvador was aanvankelijk lid van de Centraal-Amerikaanse Federatie, en voerde de vlag daarvan. De vlag van de Centraal-Amerikaanse Federatie is een blauw-wit-blauwe in de lengterichting gestreepte vlag met een wapenschild in het midden van de witte streep. Het is een ontwerp van Manuel José Arce en werd gemaakt in de loop van de anti-Mexicaanse verdedigingsstrijd en werd voor het eerst gehesen in 1822. Deze vlag werd aangenomen voor de Verenigde Staten van Midden-Amerika (Midden-Amerikaanse Federatie) op 21 augustus 1823. De kleuren blauw wit en blauw (Centraal-Amerikaanse kleuren) werden oorspronkelijk gebruikt in de strijd voor onafhankelijkheid tegen Spanje en staan symbool voor solidariteit met andere Zuid-Amerikaanse staten, en belichamen de gemeenschappelijke wil van de leden van de Federatie voor vrijheid en onafhankelijkheid. De schikking van de kleuren weerspiegelt de ligging van Midden-Amerika tussen de twee oceanen. Het nationale wapen van de Midden-Amerikaanse Federatie werd, net als de vlag, ingevoerd op 21 augustus 1823. Het toont vijf vulkanen, die staan voor de vijf lidstaten van de Federatie. De driehoek symboliseert gelijkheid, de Frygische kap vrijheid en de regenboog hoop. Na het einde van deze federatie (1838/39) behield El Salvador deze vlag tot 1875. Daarna werd een vlag naar het model van de VS aangenomen.
De huidige blauw-wit-blauwe longitudinaal gestreepte vlag werd opnieuw ingevoerd op 17.05.1912, en officieel bevestigd op 27.09.1972. In vergelijking met de vlag van de Centraal-Amerikaanse Federatie is het blauw in de vlag van El Salvador echter iets lichter. Het motto van de commerciële vlag is "Dios, Union, Libertad" (God, Eenheid, Vrijheid).

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie horizontale strepen (blauw, wit, blauw) met het nationale embleem in het midden van de vlag; het nationale embleem toont een rond embleem omringd door de woorden "Republica de El Salvador en la America Central".

Anthem

Componist: Juan Aberle Tekstschrijver: Juan José Cañas

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.