Vlag van Friesland (Fryslân)

Vlag Friesland (Fryslân), Vlag Friesland (Fryslân)
Beeldverhouding:
9:13
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Nederland
Staat:
Friesland (Fryslân)
Kapitaal:
Leeuwarden
Vlag aangenomen op:
08.07.1957

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De officiële vlag van Friesland werd op 9 juli 1957 aangenomen door Gedeputeerde Staten van Friesland. De vlag bestaat uit vier kobaltblauwe en drie witte diagonale strepen; de witte strepen bevatten in totaal zeven rode pompeblêden.

De vlag wordt in het besluit als volgt omschreven:

Een vlag met zeven diagonale strepen van gelijke breedte, afwisselend kobaltblauw en wit.

De middellijn van het middenpaneel begint bovenaan de broekzijde en loopt van hoek tot hoek; de witte panelen zijn beladen met zeven scharlakenrode pompeblêden, die loodrecht op de as van het paneel en in de verhouding 2:3:2 zijn gerangschikt.

Betekenis

Volgens de 16e-eeuwse geleerde Suffridus Petrus zouden de zeven rode pompeblêdes of lelievletten verwijzen naar de zeven Friese maritieme landen die werden gescheiden door drie waterlopen. Dit waren min of meer onafhankelijke stukken land langs de kust van Alkmaar tot de Weser, die volgens de overlevering samen hadden gevochten tegen de Noormannen. Er waren echter waarschijnlijk nooit precies zeven van deze bestuurlijke eenheden; vandaar dat het getal zeven waarschijnlijk de betekenis "veel" heeft.

Het motief van de stromen in een blauw veld (tres aquas candidas in campo cœlestini) wordt soms ook in verband gebracht met het Zweedse koninklijke wapen van de Deense schrijver Olaus Magnus.

Naast vlaggen worden ook wimpels gebruikt die gebaseerd zijn op hetzelfde ontwerp. De wimpel bestaat uit acht blauwe en zeven witte strepen, met een pompeblêd in elke witte streep.

De pompeblêd siert menig voorwerp uit Friesland, zoals het shirt van voetbalclub Heerenveen en de Blauhúster Dakkapel. Een flesje Sonnema's Friese Graanjenever zat in een zakje gemaakt van de Friese vlag.

Kleuren van de vlag

Blau
HEX
#0155A5
RGB
1 ,85 ,165
CMYK
99, 49, 0,35
RAL
5017
Pantone
2145 C
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Pantone
-
Rot
HEX
#EE3E34
RGB
238, 62, 52
CMYK
0, 74, 78, 7
RAL
3024
Pantone
Warmes Rot C

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Friesland (Fryslân)

Dit is wat een AI zegt over de Friesland (Fryslân) vlag
De vlag van Friesland is een officieel symbool van de deelstaat en wordt al sinds het begin van de 19e eeuw in Nederland gebruikt. Het is een van de weinige vlaggen die ook erkend is als officieel nationaal symbool. De vlag is een symbool van de Friese identiteit en wordt vaak gebruikt bij verschillende evenementen en vieringen. Het is een belangrijk onderdeel van de cultuur en geschiedenis van de staat.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Friesland (Fryslân)-vlag
De vlag van Friesland is een heel oud symbool dat al sinds de 15e eeuw wordt gebruikt. Het bestaat uit een rode achtergrond met een wit kruis en een gouden kroon in de linkerbovenhoek. De vlag staat symbool voor de onafhankelijkheid en autonomie van de provincie Friesland. Het wordt nog steeds gebruikt in veel delen van het land als een teken van solidariteit en samenhang tussen mensen.
Dit is hoe een AI de Friesland (Fryslân)-vlag beschrijft
De vlag van Friesland (Fryslân) in Nederland bestaat uit een blauw-wit streeppatroon op een rood-witte achtergrond. De bovenste blauwe streep is twee keer zo breed als de onderste witte streep. Het bovenste deel van de vlag is blauw en het onderste deel is wit. De rode achtergrond heeft een wit kruis in het midden. De vlag symboliseert de Nederlandse provincie Friesland en wordt ook wel de Friese vlag genoemd.

Federale staten

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.