Vlag van Bhutan

Vlag Bhutan, Vlag Bhutan
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Bhutan
Kapitaal:
Thimphu
Maat:
46.500 km²
Bevolking:
2.185.569
Continent:
Azië
Talen:
Dzongkha (officiële taal), Engels als officiële nationale taal
Valuta:
Ngultrum (BTN); Indiase roepie (INR)
Vlag aangenomen op:
07.06.1972

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Bhutan Aufkleber 8 x 5 cm

Bhutan Aufkleber 8 x 5 cm

0,70 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag is bekend sinds de 19e eeuw. Het is diagonaal verdeeld, en toont een witte draak in het midden ? boven alles. Het Tibetaanse woord voor Bhutan is "Druk Yul", wat "Drakenrijk" betekent. De vlag toonde oorspronkelijk de kleuren oranje-rood en rood-bruin.Rond 1962 werden wijzigingen in de vlag aangebracht. De draak boven de diagonale scheiding kijkt nu weg van de vlaggenmast, en het roodbruin in de vlag werd vervangen door saffraangeel.De draak houdt een bol in elk van zijn giftanden, en stelt het universum voor. De bol die de draak een beetje omhoog houdt zou de wereldbol zijn, en in sommige afbeeldingen barsten er zelfs vlammen uit. Saffraangeel staat voor de wereldse macht van de koning, zoals in het hele Verre Oosten, en oranjerood voor de spirituele kracht van het boeddhisme. De witte kleur belichaamt reinheid en eerlijkheid. Het nationale embleem van Bhutan werd in 1980 opnieuw ontworpen. Het verschijnt uitsluitend in de kleuren zwart en wit. Het toont de "Khorlo", het boeddhistische wiel van de leer, of wiel van de wet, een symbool van de macht van de monarchie. Het wiel wordt beschermd door twee draken. Zij staan respectievelijk voor wereldlijk en geestelijk gezag. Onder het wiel, tussen de draken, staat een lotusbloem, een boeddhistisch embleem. Boven het wiel bevindt zich de edelsteen "Umbrella". Volgens andere bronnen is deze afbeelding een parasol, een boeddhistisch embleem van bescherming, maar deze interpretatie is waarschijnlijk een wat ongelukkige letterlijke vertaling van het woord "paraplu". De vier hoeken van het wapen staan voor de provincies van Bhutan.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Diagonaal verdeeld; de bovenste driehoek is saffraangeel, de onderste oranje. Op de scheidingslijn is in zwart-wit een draak getekend die zich van de vlaggenmast verwijdert.

Betekenis

Saffraangeel symboliseert koninklijkheid. De draak is diep geworteld in de mythologie van het land Bhutan, waar de donder werd beschouwd als de kreet van de "donderdraken" (Druk). Zijn witte kleur symboliseert zijn zuiverheid. De snauwende kop van de draak symboliseert zijn kracht. Zijn klauwen bevatten juwelen, die rijkdom symboliseren. Deze draak beschermt het koninkrijk Bhutan (dat in het Nepalees 'Druk' heet). Een klooster met de naam Druk ontstond rond 1200 en de leden van deze religieuze groep werden vervolgens Drukpa's genoemd. Oranje is representatief voor het Drukpas klooster en het boeddhistische geloof. De diagonale gelijke verdeling van de vlag symboliseert de harmonieuze symbiose tussen het koningshuis van de Wangchuks en de religie.

Anthem

Componist: Aku Tongmi Tekstschrijver: Gyaldun Dasho Thinley Dorji

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.