Vlag van Bhutan

Vlag Bhutan, Vlag Bhutan
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Bhutan
Kapitaal:
Thimphu
Maat:
46.500 km²
Bevolking:
2.185.569
Continent:
Azië
Talen:
Dzongkha (officiële taal), Engels als officiële landstaal
Valuta:
Ngultrum (BTN); Indiase roepie (INR)
Vlag aangenomen op:
07.06.1972

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Bhutan Stockflagge 30x45 cm

Bhutan Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag is al bekend sinds de 19e eeuw. Hij is diagonaal verdeeld en toont een witte draak in het midden boven alles. Het Tibetaanse woord voor Bhutan is "Druk Yul", wat "Drakenrijk" betekent. De vlag had oorspronkelijk de kleuren oranje-rood en rood-bruin.Rond 1962 werden er wijzigingen aangebracht in de vlag. De draak boven de diagonale verdeling kijkt nu weg van de vlaggenmast, en het roodbruine in de vlag werd vervangen door saffraangeel.De draak houdt een bol in elk van zijn slagtanden, en stelt het universum voor. Van de bol die de draak een beetje omhoog houdt wordt gezegd dat het de wereldbol is, en in sommige afbeeldingen barsten er zelfs vlammen uit. Saffraangeel staat voor de wereldse macht van de koning, zoals in het hele Verre Oosten, en oranjerood voor de spirituele kracht van het boeddhisme. De witte kleur staat voor reinheid en eerlijkheid. De vlag wordt ook vaak weergegeven in het formaat 2:3. Het nationale embleem van Bhutan werd in 1980 opnieuw ontworpen. Het verschijnt uitsluitend in de kleuren zwart en wit. Het toont de "Khorlo", het boeddhistische wiel van de leer, of wiel van de wet, een symbool van de macht van de monarchie. Het wiel wordt beschermd door twee draken. Zij staan respectievelijk voor wereldlijke en spirituele autoriteit. Onder het wiel, tussen de draken, staat een lotusbloem, een boeddhistisch embleem. Boven het wiel bevindt zich de edelsteen "Umbrella". Volgens andere bronnen is deze afbeelding een parasol, een boeddhistisch embleem van bescherming, maar deze interpretatie is waarschijnlijk een wat ongelukkige letterlijke vertaling van het woord "paraplu". De vier hoeken van het wapen staan voor de provincies van Bhutan.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Diagonaal verdeeld; de bovenste driehoek is saffraangeel, de onderste oranje. Op de scheidingslijn is een draak getekend in zwart en wit die zich verwijdert van de vlaggenmast.

Betekenis

Saffraangeel symboliseert koninklijkheid. De draak is diep geworteld in de mythologie van het land Bhutan, waar de donder werd beschouwd als de kreet van de 'donderdraken' (Druk). Zijn witte kleur symboliseert zijn zuiverheid. De grommende kop van de draak symboliseert zijn kracht. Zijn klauwen bevatten juwelen, die rijkdom symboliseren. Deze draak beschermt het koninkrijk Bhutan (dat in het Nepalees 'Druk' heet). Een klooster met de naam Druk ontstond rond 1200 en de leden van deze religieuze groep werden vervolgens Drukpa's genoemd. Oranje staat voor het Drukpasklooster en het boeddhistische geloof. De diagonale gelijke verdeling van de vlag symboliseert de harmonieuze symbiose tussen het koningshuis van de Wangchuks en religie.

Anthem

Componist: Aku Tongmi Tekstschrijver: Gyaldun Dasho Thinley Dorji

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Bhutan

Dit is wat een AI zegt over de Bhutan vlag
De nationale vlag van Bhutan is een symbool van de nationale trots van het land. Hij bestaat uit een witte draak op een rood-oranje achtergrond. De draak symboliseert de geest van het koninkrijk en staat voor de waardigheid en moed van het Bhutanese volk. De oranje achtergrond symboliseert de boeddhistische leer en de sereniteit van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Bhutan-vlag
De nationale vlag van Bhutan werd op 17 december 1774 aangenomen door de 4e Druk Desi Tenzin Rabgye. Het bestaat uit een witte draak op een oranje achtergrond die het Druk wapen symboliseert. De witte draak vertegenwoordigt de Drukpa Kagyu orde, die een belangrijke rol speelt in Bhutan. De oranje achtergrond symboliseert de sereniteit en waardigheid van het land.
Dit is hoe een AI de Bhutan-vlag beschrijft
De nationale vlag van Bhutan is rood met een witte draak in het midden bovenaan de vlag. De draak symboliseert de macht van het koninkrijk. Het bovenste deel van de vlag is wit, het onderste deel is oranje. Op het witte deel staat een oranje cirkel die de druk, het wapen van het koninkrijk, voorstelt. De oranje cirkel wordt geflankeerd door twee witte scepters.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.