Vlag van Bolivia

Vlag Bolivia, Vlag Bolivia
Beeldverhouding:
15:22
Vexillologisch symbool:
Dienstvlag te land en ter zee
Land:
Bolivia
Kapitaal:
Grondwettelijk: Sucre, regeringszetel: La Paz
Maat:
1.098.581 km²
Bevolking:
8.724.156
Continent:
Zuid-Amerika
Talen:
Spaans; Quechua (21,8%), Aymara (14,9%), Guarani (0,005%)
Valuta:
Boliviano (BOB)
Vlag aangenomen op:
04.11.1851

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Bolivien Schlüsselanhänger

Bolivien Schlüsselanhänger

1,95 €

Toon in winkel
Bolivien Stockflagge 30x45 cm

Bolivien Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De huidige vlag van Bolivia werd geïntroduceerd op 14.07.1888. Hij bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren rood, geel en groen. Rood staat voor wilde dieren, geel voor minerale rijkdom en groen voor vegetatie en landbouw. Rood symboliseert ook de moed en dapperheid van Boliviaanse soldaten. De kleuren van de vlag gaan terug tot de eerste president van het land, Antonio José de Sucre (1795-1830). In 1826 introduceerde hij een vlag in de kleuren geel, rood en groen, gebaseerd op het ontwerp van de vlag van Groot-Colombia. In 1851 werd een nieuwe volgorde van kleuren vastgesteld, die tot op de dag van vandaag is gehandhaafd, en de strepen verschenen voor het eerst in dezelfde breedte.

Het huidige nationale wapen van Bolivia werd geïntroduceerd in 1888 en gaat in wezen terug op het wapen van 1825. Het toonde oorspronkelijk negen sterren die de negen departementen van het land voorstelden. In 1963 werd de tiende ster toegevoegd om het departement Cobija te herdenken, dat Bolivia verloor aan Chili in de Pacifische Oorlog (1879-1884). Het ovale schild toont de berg Potosí, die staat voor rijkdom aan mineralen en ertsen, en een landschap met een alpaca, een schoof en een palmboom, die staan voor natuurlijke rijkdom. De zon is een symbool van de Inca's en de condor boven het schild symboliseert vrijheid.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie gelijke horizontale strepen (rood, geel, groen) met in het midden het nationale wapen van Bolivia.

Anthem

Componist: Leopoldo Benedetto Vincenti Tekstschrijver: José Ignacio de Sanjinés

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Bolivia

Dit is wat een AI zegt over de Bolivia vlag
De nationale vlag van Bolivia bestaat uit drie gelijkmatig verdeelde horizontale strepen in de kleuren rood, geel en groen. De bovenste streep is rood, de middelste geel en de onderste groen. In het midden van de vlag staat het nationale wapen van Bolivia. Het toont een achtpuntige ster omringd door een fakkel en een zwaard. De vlag werd ontworpen in 1851 en is een van de oudste vlaggen in Latijns-Amerika.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Bolivia-vlag
De nationale vlag van Bolivia werd aangenomen op 6 augustus 1851. Hij bestaat uit drie gelijkmatige verticale strepen in rood, geel en groen, die de kleuren van het land voorstellen. In het midden staat het Boliviaanse wapen, dat een kudde alpaca's op een berg voorstelt.
Dit is hoe een AI de Bolivia-vlag beschrijft
De nationale vlag van Bolivia bestaat uit drie evenwijdige strepen van gelijke breedte in de kleuren rood, geel en groen. De bovenste streep is rood, de middelste geel en de onderste groen. In het midden van de vlag staat een witte cirkel gevormd door een rode vijfpuntige ster. De ster staat voor de vijf departementen waaruit Bolivia bestaat. In het midden van de ster staat een groene driehoek, die staat voor de natuurlijke diversiteit van het land.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.