Vlag van Dominica

Vlag Dominica, Vlag Dominica
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Dominica
Kapitaal:
Roseau
Maat:
750 km²
Bevolking:
69.278
Continent:
Noord-Amerika, Midden-Amerika
Talen:
Engels, gewone spreektaal: Patois (Frans op het eiland)
Valuta:
Oost-Caribische dollar (XCD)
Vlag aangenomen op:
02.11.1978

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Tot de onafhankelijkheid op 3 november 1978 voerde de Britse kolonie Dominica een British Blue Ensign als nationale vlag, d.w.z. een donkerblauw vlaggendoek met een afbeelding van de vlag ? de Britse Union Jack ? in de bovenhoek. De Union Jack geeft de band met Groot-Brittannië aan. In 1864 voerde Groot-Brittannië een vlaggensysteem in waarbij ?

? Oorlogsschepen voeren een zogenaamde "White Ensign" (marinevlag), een witte vlag vaak met een doorlopend rood George Cross en met de Union Jack in de bovenhoek,

? Koopvaardijschepen een "Red Ensign" (ook wel "Civil Ensign" genoemd, wat eigenlijk een koopvaardijvlag is), een rode vlag met de Union Jack in de bovenste hoek, en ?

? dienstschepen voerden een "Blauwe Vaan" (regeringsvlag => de eigenlijke staatsvlag), een blauwe vlag met de Union Jack in de bovenhoek.

Sinds 1865 mochten schepen van koloniale regeringen een Blauwe Vaan voeren met een insigne in het vliegende uiteinde. De respectievelijke regeringen moesten zorgen voor de juiste vlaggen. Dominica, met een eigen regering sinds 1967, had geen insigne op de vlag, maar het wapenschild dat in 1961 werd toegekend.

Toen Dominica op 03.11.1978 onafhankelijk werd, werd een groene vlag met een driekleurig kruis (geel, wit en zwart) geïntroduceerd, met in het midden een rode schijf met tien groene sterren en een papegaai. De vlag werd ontworpen door Alwin Bully. In de jaren tot 1990 werden enkele wijzigingen aangebracht: 1981 volgorde van de kleuren in het kruis, 1988 spiegeling van de papegaai rond een verticale as, 1990 verwijdering van gele randen van de groene sterren.

De kleur groen staat voor de natuur van het eiland en het driekleurige kruis staat voor het christendom en de christelijke drie-eenheid. Geel symboliseert de zon en vruchtbaarheid, evenals de mulatten. Wit staat voor water en zuiverheid, evenals de blanke eilandbewoners. Zwart symboliseert de aarde en de Afro-Amerikanen. De rode schijf stond oorspronkelijk voor het socialistische ontwikkelingsprogramma van het eiland. De tien sterren in de schijf vertegenwoordigen de spirituele administratieve districten van het eiland. De papegaai in het midden van de schijf is een sisserou (Amazon Imperialis), het nationale symbool van Dominica. Het is ontleend aan het nationale wapen.

Dit toont twee van deze vogels als schildhouders en een vierdelig wapenschild. De afzonderlijke velden tonen regionale motieven: palmboom, kikker, zeilboot en bananenboom. Boven het schild, op een goudblauwe kraal, een gouden Britse leeuw. Onder het schild een banier met het motto van de staat in het Frans: "Aprés Bondies c'est la Ter" => "Na God komt het land".

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Groen, met in het midden een kruis van drie gelijke strepen; het verticale deel is geel, zwart en wit; het horizontale deel is geel, zwart en wit; in het midden van de vlag is een rode schijf met een papegaai, omringd door tien groene vijfpuntige sterren in het geel.

Anthem

Componist: Lemuel McPherson Christian Tekstschrijver: Wilfred Oscar Morgan Pond

Kleuren van de vlag

Grün
HEX
#009A44
RGB
0, 154, 68
CMYK
92, 0, 97, 0
RAL
6024
Pantone
347
Gelb
HEX
#FFCD00
RGB
255, 205, 0
CMYK
0, 10, 98, 0
RAL
2007
Pantone
116
Schwarz
HEX
#000000
RGB
0, 0, 0
CMYK
0, 0, 0, 100
RAL
9005
Pantone
Black
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Pantone
n/a
Rot
HEX
#E4002B
RGB
228, 0, 43
CMYK
0, 100, 89, 0
RAL
3026
Pantone
185
Violett
HEX
#981E97
RGB
152, 30, 151
CMYK
46, 98, 0, 0
RAL
4006
Pantone
254

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Dominica

Dit is wat een AI zegt over de Dominica vlag
De vlag van Dominica bestaat uit een zwart kruis op een groene achtergrond. De vier vierkanten die het kruis vormen zijn in de kleuren geel, wit, rood en blauw. De vlag symboliseert de eenheid van Dominica en de vier verschillende bevolkingsgroepen die op het eiland wonen. De vlag wordt sinds 1978 gebruikt en staat symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Dominica-vlag
De nationale vlag van Dominica werd voor het eerst gebruikt in 1978. Hij bestaat uit een groen en zwart vierkant met daarin een rood kruis en een gele zon. De zon symboliseert de hoop en welvaart van het land, terwijl het kruis symbool staat voor het christelijk geloof. Het groene vierkant staat voor de natuur en de kleur zwart voor de Afrikaanse wortels van het eiland.
Dit is hoe een AI de Dominica-vlag beschrijft
De nationale vlag van Dominica is een driehoek met een wit kruis linksboven. De achtergrond is diep donkergroen. In het midden van het kruis staat een rood schild met een boom erop. Het schild is omgeven door een gouden kader. Onder het schild rust een gouden helm op een gouden band. De onderkant van de driehoek is blauw en bevat drie gouden vijfpuntige sterren die de drie districten van het land voorstellen.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.