Vlag van Fiji

Vlag Fiji, Vlag Fiji
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Fiji
Kapitaal:
Suva
Maat:
18.333 km²
Bevolking:
880.874
Continent:
Australië en Oceanië
Talen:
Fijisch, officiële taal is Engels
Valuta:
Fiji-dollar (FJD)
Vlag aangenomen op:
09.10.1970

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Fiji / Fidschi Aufkleber 8 x 5 cm

Fiji / Fidschi Aufkleber 8 x 5 cm

0,70 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Ten eerste verwijst de Union Jack in de bovenste hoek naar de voormalige koloniale banden met Groot-Brittannië. In 1864 voerde het Verenigd Koninkrijk een vlaggensysteem in waarbij

? Oorlogsschepen voeren een zogenaamde "White Ensign" (marinevlag), een witte vlag met vaak een doorlopend rood George Cross en met de Union Jack in de bovenhoek,

? Koopvaardijschepen een "Red Ensign" (ook wel "Civil Ensign" genoemd, wat eigenlijk een koopvaardijvlag is), een rode vlag met de Union Jack in de bovenste hoek, en ?

? dienstschepen voerden een "Blauwe Vaan" (regeringsvlag => de eigenlijke staatsvlag), een blauwe vlag met de Union Jack in de bovenhoek.

Sinds 1865 mochten schepen van koloniale regeringen een Blauwe Vaan voeren met een insigne in het vliegende uiteinde. De respectievelijke regeringen moesten zorgen voor passende vlaggen. Koopvaardijschepen en zeevarende kapers uit kolonies mogen alleen een Rode Vaan met insigne voeren als de Britse Admiraliteit de kolonie hiervoor toestemming heeft gegeven. In het geval van Britse kolonies en afhankelijke gebieden mag het insigne (of wapen) worden weergegeven in het vliegende uiteinde van de vaan op een witte schijf. Als dit niet het geval is, wordt het wapenschild vergroot weergegeven. Het is ook mogelijk dat alleen het schild of het volledige wapen wordt getoond. Beide varianten zijn mogelijk.

Het eerste insigne van Fiji werd samen met de Blauwe Vaan in 1874 geïntroduceerd. Vanaf 1883 toonde het de Britse leeuw op een kroon met daaronder de naam van het land in een witte schijf.

Toen Fiji in 1908 een wapen kreeg van koning Edward VII, werd het op de witte schijf geplaatst. Dit bleef zo tot 1932. Daarna werd het volledige wapenschild opgenomen in de blauwe vaan in plaats van de witte schijf. De huidige vlag van Fiji werd voor het eerst gehesen op 10 oktober 1970 in verband met de onafhankelijkheid van het land. Hij is nu lichtblauw (als herinnering aan de vlag van het oude Fiji tussen 1865 en 1874) en heeft nog steeds de Union Jack in de bovenste hoek. Het uiteinde van de vlag draagt nu alleen het wapenschild. Er wordt ook gezegd dat het lichtere blauw de zee symboliseert.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Anthem

Componist: Charles Austin Miles adapted by Michael Francis Alexander Prescott Tekstschrijver: Michael Francis Alexander Prescott

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Fiji

Dit is wat een AI zegt over de Fiji vlag
De vlag van Fiji is een symbool van de eenheid van het land. De vlag werd in 1970 geïntroduceerd en vertegenwoordigt de nationale kleuren blauw, rood en wit. De vlag symboliseert ook de geschiedenis van het land, aangezien de blauwe kleur staat voor de zeeën en de rode kleur voor de bloedoffers die in het verleden zijn gebracht.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Fiji-vlag
De nationale vlag van Fiji werd voor het eerst gebruikt in 1970, toen de eilanden onafhankelijk werden. Hij bestaat uit een wit kruis op een blauwe achtergrond, waarbij het witte kruis symbool staat voor de vier eilandengroepen van Fiji. De vlag is ontworpen door de Fijische kunstenares Tessa Mackenzie.
Dit is hoe een AI de Fiji-vlag beschrijft
De nationale vlag van Fiji is een blauwe rechthoek met een wit kruis dat verbonden is met een kleine witte cirkel in het midden. De cirkel wordt omringd door vier groene palmbladeren die het kruis omlijsten. De vlag is een symbool van eenheid en vriendschap tussen de verschillende etnische groepen van Fiji. De vier groene palmbladeren symboliseren de vier hoofdeilanden van het land. De kleuren blauw en wit staan voor de lucht en de zee, die beide een belangrijke rol spelen in de cultuur van Fiji.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.