Vlag van Sri Lanka

Vlag Sri Lanka, Vlag Sri Lanka
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Burgervlag en koopmansvlag
Land:
Sri Lanka
Kapitaal:
Officieel: Sri Jayewardenepura - Kotte (aan de rand van Colombo, ca. 100.000 inwoners); de facto: Colombo (ca. 1 miljoen inwoners).
Maat:
65.610 km²
Bevolking:
19.905.165
Continent:
Azië
Talen:
Sinhala en Tamil; lingua franca Engels
Valuta:
Sri Lanka roepie (LKR)
Vlag aangenomen op:
16.12.1978

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Sri Lanka Aufkleber 8 x 5 cm

Sri Lanka Aufkleber 8 x 5 cm

0,70 €

Toon in winkel
Sri Lanka Tischflagge 10x15 cm

Sri Lanka Tischflagge 10x15 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.
Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Geel met twee gebieden; het gebied op de vlaggenmast heeft twee verticale strepen van gelijke grootte (groen, oranje); het gebied ernaast is een grote donkerrode rechthoek met een gele leeuw die een zwaard vasthoudt, er is ook een geel blad in elk van de vier hoeken; de gele basiskleur van de vlag fungeert als een rand rond de hele vlag en de afzonderlijke gebieden binnen de vlag.

Betekenis

Elementen van de vlag zijn afkomstig uit het Singalese koninkrijk Kandy. Singhala of Sinhala betekent "de leeuw". Het zwaard symboliseert gezag. De goudgele rand symboliseert het boeddhisme, dat geacht wordt het land te beschermen. In 1951 werden de twee verticale strepen (groen en oranje) toegevoegd. Groen staat voor moslim en oranje voor hindoe. Toen het land in 1972 zijn naam veranderde van Ceylon in Sri Lanka, werd aan elk van de vier hoeken van de donkerrode rechthoek een blad toegevoegd. De bladeren herinneren aan de boom waaronder Siddhartha zat toen hij verlicht en Boeddha werd.

Anthem

Componist: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) Tekstschrijver: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) (Sinhala), M. Nallathamby (Tamil)

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.