Vlag van Sri Lanka

Vlag Sri Lanka, Vlag Sri Lanka
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Burgervlag en koopmansvlag
Land:
Sri Lanka
Kapitaal:
Officieel: Sri Jayewardenepura - Kotte (aan de rand van Colombo, ca. 100.000 inwoners); de facto: Colombo (ca. 1 miljoen inwoners).
Maat:
65.610 km²
Bevolking:
19.905.165
Continent:
Azië
Talen:
Sinhala en Tamil; lingua franca Engels
Valuta:
Sri Lankaanse roepie (LKR)
Vlag aangenomen op:
16.12.1978

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.
Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Geel met twee vlakken; het vlak op de vlaggenmast heeft twee verticale strepen van gelijke grootte (groen, oranje); het vlak ernaast is een grote donkerrode rechthoek met een gele leeuw die een zwaard vasthoudt, er is ook een geel blad in elk van de vier hoeken; de gele basiskleur van de vlag fungeert als een rand rond de hele vlag en de afzonderlijke vlakken binnen de vlag.

Betekenis

Elementen van de vlag zijn afkomstig uit het Singalese koninkrijk Kandy. Singhala of Singalees betekent 'de leeuw'. Het zwaard symboliseert autoriteit. De goudgele rand symboliseert het boeddhisme, dat geacht wordt het land te beschermen. In 1951 werden de twee verticale strepen (groen en oranje) toegevoegd. Groen symboliseert moslim en oranje hindoe. Toen het land in 1972 zijn naam veranderde van Ceylon in Sri Lanka, werd aan elk van de vier hoeken van de donkerrode rechthoek een blad toegevoegd. De bladeren herinneren aan de boom waaronder Siddhartha zat toen hij verlicht en Boeddha werd.

Anthem

Componist: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) Tekstschrijver: ආනන්ද සමරකෝන් (Ananda Samarkone) (Sinhala), M. Nallathamby (Tamil)

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Sri Lanka

Dit is wat een AI zegt over de Sri Lanka vlag
De vlag van Sri Lanka werd aangenomen in 1948 en is een symbolische weergave van de natie. Hij bestaat uit een gouden zwaard op een saffierblauw veld, omringd door twee oranje en groene strepen. De kleuren van de vlag symboliseren de vier belangrijkste religies van het land: Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam en Christendom. Het zwaard staat voor de onafhankelijkheid en vrijheid van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Sri Lanka-vlag
De nationale vlag van Sri Lanka werd geïntroduceerd op 2 maart 1951. De vlag bestaat uit een oranje veld, een witte streep in het midden en een groen veld. De kleuren staan voor de vier belangrijkste religies van het land: Boeddhisme (blauw), Hindoeïsme (oranje), Islam (groen) en Christendom (wit). De vlag werd het symbool van de onafhankelijkheid van Sri Lanka toen het land in 1948 werd bevrijd van de Britse koloniale overheersing.
Dit is hoe een AI de Sri Lanka-vlag beschrijft
De nationale vlag van Sri Lanka is een horizontale vlag die bestaat uit een oranje streep, een witte streep en een groene streep. De oranje streep staat voor de Tamils, de witte streep voor de Singalezen en de groene streep voor de moslimminderheden. In het midden van de vlag staat een gouden zwaard, dat staat voor de onafhankelijkheid en moed van het land.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.