Vlag van Groot-Brittannië

Vlag Groot-Brittannië, Vlag Groot-Brittannië
Beeldverhouding:
3:5 / 1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Groot-Brittannië
Kapitaal:
Londen
Maat:
243.000 km²
Bevolking:
60.270.708
Continent:
Europa
Talen:
Engels, Welsh, Gaelic, Cornish
Valuta:
Brits pond (GBP)
Vlag aangenomen op:
31.12.1800

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

"Union Jack" is de traditionele naam van de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland; officieel wordt hij ook de "Union Flag" genoemd. De vlag wappert in zijn huidige vorm sinds 1801.

Ontwerp van de Britse vlag

De Union Jack is een superpositie van de Engelse vlag (rood kruis op een witte achtergrond, bekend als St George's Cross), de Schotse vlag (wit Andreaskruis op een blauwe achtergrond) en de Ierse vlag (rood Andreaskruis op een witte achtergrond, bekend als St Patrick's Cross).

Oorsprong van de vlag van Groot-Brittannië

De Union Jack werd voor het eerst ingevoerd onder koning James I in 1606 als gevolg van de persoonlijke unie tussen Schotland en Engeland[2] en werd gebruikt tot 1649. In zijn oorspronkelijke vorm was het slechts een overlay van de vlaggen van Engeland en Schotland.

Na de Engelse Burgeroorlog werd de Ierse Harp tot 1654 toegevoegd aan de vlag van Engeland, die tot 1660 in het midden van de vlag stond.

De oorspronkelijke Union Jack werd daarna weer gebruikt van 1660 tot 1801. In 1707 vond de definitieve unie van Schotland en Engeland plaats in de Act of Union 1707.

In 1801, met de politieke integratie van het naburige eiland Ierland, werd de toenmalige Ierse vlag ook opgenomen in de Union Jack.

De asymmetrie van de Union Jack komt voort uit het feit dat het Schotse St. Andreaskruis en het Ierse St. Patrick's Cross "naast elkaar" op gelijke voet moeten staan. Heraldisch gezien wordt dit bereikt door de corresponderende symbolen niet centraal over elkaar heen te leggen, maar door ze tegen elkaar "aan te schuiven". Het Sint-Joriskruis van Engeland wordt bijvoorbeeld centraal bovenop alle andere kruizen geplaatst, wat de dominantie van Engeland over de landen Schotland en Ierland symboliseert.

In 1809 werd de Union Jack door het parlement uitgeroepen tot de Britse nationale vlag.

De vlag van Wales is daarentegen nooit opgenomen in de Union Jack, omdat Wales al bij Engeland was gevoegd door de Act of Union in 1536, lang voor de oprichting van het Verenigd Koninkrijk; er zijn echter wel ontwerpen voor een Union Jack met het Welshe Cross of David (geel kruis op een zwarte achtergrond). In 2007 sloot de Britse minister van Cultuur Margaret Hodge een herontwerp niet uit.

Benaming Union Jack

De naam "Jack" verwijst naar het oorspronkelijke gebruik als boegvlag op (oorlogs)schepen onder Charles II (in het Duits: "Gösch"). Andere verklaringen voor de naam zijn dat "Jack" is afgeleid van soldatenkleding of de naam van James I, die deze vlag in zijn oorspronkelijke vorm introduceerde.

Bron: Wikipedia

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Anthem

Componist: unbekannt Tekstschrijver: unbekannt
Teksten:

God behoede de koningin:

God behoede onze nobele koningin!

Lang leve onze nobele koningin!

God behoede de Koningin!

Maak haar zegevierend,

Gelukkig en glorieus,

Dat ze lang over ons mag regeren.

God behoede de koningin!

O Heer onze God, sta op,

Verspreid haar vijanden

En breng ze ten val.

Laat hun politieke plannen falen,

verijdel hun snode plannen.

Hierop baseren we onze hoop!

God behoede ons allen.

Heer, U die in staat bent om alle dingen te doen,

wij smeken U, wees onze koningin genadig

En laat haar voor een lange tijd regeren!

Dat zij ons recht mag verdedigen

En ons altijd reden geeft

Om te zingen met heel ons hart en sterke stem:

God save our Queen!

Kleuren van de vlag

Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Rot
HEX
#C8102E
RGB
200, 16, 46
CMYK
0, 100, 80, 5
RAL
3028
Pantone
186
Blau
HEX
#012169
RGB
1, 33, 105
CMYK
100, 85, 0, 39
RAL
5026
Pantone
280

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Groot-Brittannië

Dit is wat een AI zegt over de Groot-Brittannië vlag
De nationale vlag van Groot-Brittannië staat ook bekend als de Union Jack. Het is een combinatie van de vlaggen van de drie koninkrijken Engeland, Schotland en Noord-Ierland. De vlag werd geïntroduceerd in 1801 toen de drie koninkrijken werden verenigd tot het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Het is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld en wordt ook gebruikt als symbool voor het Verenigd Koninkrijk.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Groot-Brittannië-vlag
De nationale vlag van Groot-Brittannië, ook bekend als de Union Jack, werd voor het eerst gebruikt in 1606 toen koning James I van Engeland en koning James VI van Schotland werden verenigd. De vlag bestaat uit de vlaggen van Engeland, Schotland en Ierland, die werden samengevoegd tot één symbool van de vereniging van de drie koninkrijken. In de loop van de geschiedenis zijn er enkele kleine wijzigingen aangebracht aan de vlag, maar het basisontwerp is ongewijzigd gebleven sinds de introductie in de 17e eeuw.
Dit is hoe een AI de Groot-Brittannië-vlag beschrijft
De nationale vlag van Groot-Brittannië bestaat uit de Union Jack, die is samengesteld uit de vlaggen van Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Het is een combinatie van het rode St George's Cross van de Engelse koninklijke familie, het witte St Andrew's Cross van de Schotse kerk en het rode St Patrick's Cross van Ierland. De Union Jack is een combinatie van drie verschillende vlaggen en symboliseert de vereniging van de drie koninkrijken. Het bestaat uit een blauw veld met in het midden een wit kruis met een rood kruis.

Vlaggen uit Groot-Brittannië

Steden

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.