Vlag van Azerbeidzjan

Vlag Azerbeidzjan, Vlag Azerbeidzjan
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Azerbeidzjan
Kapitaal:
Baku
Maat:
86.600 km²
Bevolking:
7.868.385
Continent:
Azië
Talen:
Azeri (Turkse taal), sinds 1992 opnieuw Latijns schrift
Valuta:
Azerbeidzjaanse Manat (AZM)
Vlag aangenomen op:
04.02.1990

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van Azerbeidzjan werd ontworpen door de dichter Ali Bey Hussein Zade aan het begin van de 20e eeuw, geadopteerd door de Musavat Partij en aangenomen als staatsvlag voor onafhankelijk Azerbeidzjan op 25.08.1918. Toen het Rode Leger het land in 1920 bezette, werd een rode vlag met gouden initialen aangenomen voor de Socialistische Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, die op 28.04.1920 werd gevormd en in deze vorm bleef tot de vorming van de Transkaukasische Federatie met Azerbeidzjan in 1922. Van 1922 tot 1936 was de vlag van de Federatie ook een rode vlag. Het was niet anders dan de vlag van Sovjet-Rusland tussen 1918 en 1924. De ster met de hamer en sikkel erin stond in de liek van de vlag en in een halve cirkel eromheen stonden de initialen van de Federatie. Na het einde van de Federatie trad Azerbeidzjan toe tot de USSR en nam een vlag aan die vergelijkbaar was met de vlaggen die vanaf 1937 door alle Sovjetrepublieken werden gebruikt: rode vlaggen met gouden initialen, aangevuld met de hamer, sikkel en ster in goud. In 1952 werd een nieuwe vlag aangenomen. Het was een ontwerp van de schilder K. M. A. Kjazimzade en was effen rood met een smalle horizontale blauwe streep onderaan die de Kaspische Zee voorstelde. Bij de vlaggenmast toonde de vlag de symbolen van het communisme, hamer, sikkel en vijfpuntige ster, in goud in het midden van de rode streep. De vlag van 25.08.1918 werd opnieuw ingevoerd op 05.02.1991. Het toont drie horizontale strepen in blauw, rood en groen met een witte maansikkel en witte achtpuntige ster in de rode centrale streep. De acht punten van de witte ster vertegenwoordigen de Azeri's (Azerbeidzjanen), Turken, Tataren, drie Kazachse stammen, Oezbeken en Turkmenen. Er zijn twee theorieën over de interpretatie van de kleuren: 1. het lichtblauw symboliseert de lucht, rood staat voor vrijheid en groen voor de vruchtbaarheid van het land. 2. het lichtblauw is de kleur van de Azer en drukt dus uit dat ze tot de groep van Turkse volkeren behoren, rood staat voor culturele ontwikkeling en groen voor de vruchtbaarheid van het land. De kleur groen, de maansikkel en de ster zijn ook islamitische symbolen.Het huidige nationale wapen van Azerbeidzjan werd aangenomen in 1991. Het is rond en toont drie concentrische cirkels in groen, rood en blauw. Daarboven, over alles heen, een grote achtpuntige witte ster met rode vlammen in het midden. Deze moeten respectievelijk het Zarathustrisme en de olievelden van Baku voorstellen. Onder het wapen een krans van eikentakken en korenaren.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie gelijke horizontale strepen (blauw, rood, groen); een halve maan en een achtpuntige ster in het wit staan in het midden van de rode streep.

Betekenis

Blauw wordt vaak geassocieerd met de Turkse volkeren. De rode streep is historisch terug te voeren op Europese en (Sovjet-)Russische invloed. Groen is de kleur van de islam. De witte halve maan en ster zijn terug te voeren op de historisch nauwe band met Turkije.

Anthem

Componist: Uzeyir Hajibeyov Tekstschrijver: Ahmed Javad

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Azerbeidzjan

Dit is wat een AI zegt over de Azerbeidzjan vlag
De vlag van Azerbeidzjan werd aangenomen op 5 november 1990 en is een symbool van de onafhankelijkheid van het land. De vlag bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren blauw, rood en groen. De bovenste blauwe streep symboliseert de Turkse afkomst van het land, de middelste rode streep staat voor het bloed van de Azerbeidzjanen dat is vergoten in de strijd voor vrijheid en de onderste groene streep symboliseert de islamitische godsdienst van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Azerbeidzjan-vlag
De nationale vlag van Azerbeidzjan werd geïntroduceerd op 9 november 1918 en is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld. Hij bestaat uit drie gelijkmatige verticale strepen in de kleuren blauw, rood en groen, die elk een derde van de vlag uitmaken. De kleuren symboliseren Turkije, de Islamitische Republiek Iran en de Russische Revolutie. De witte ster en halve maan op de vlag symboliseren de islam, de religie van de meeste Azerbeidzjanen.
Dit is hoe een AI de Azerbeidzjan-vlag beschrijft
De nationale vlag van Azerbeidzjan bestaat uit drie gelijke horizontale strepen in de kleuren blauw, rood en groen. De bovenste blauwe streep symboliseert Turkije, de middelste rode streep staat voor onafhankelijkheid en de onderste groene streep vertegenwoordigt de islamitische religie. In het midden van de vlag staat een witte halve maan en een achtpuntige ster, die beide de Azerbeidzjaanse cultuur vertegenwoordigen.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.