Vlag van Azerbeidzjan

Vlag Azerbeidzjan, Vlag Azerbeidzjan
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Azerbeidzjan
Kapitaal:
Baku
Maat:
86.600 km²
Bevolking:
7.868.385
Continent:
Azië
Talen:
Azeri (Turkse taal), sinds 1992 opnieuw Latijns schrift
Valuta:
Azerbeidzjaanse Manat (AZM)
Vlag aangenomen op:
04.02.1990

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van Azerbeidzjan werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door de dichter Ali Bey Hussein Zade, aangenomen door de Musavat-partij, en op 25.08.1918 aangenomen als staatsvlag van het onafhankelijke Azerbeidzjan. Toen het Rode Leger het land in 1920 bezette, werd een rode vlag met gouden initialen aangenomen voor de op 28.04.1920 gevormde Socialistische Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, die in deze vorm werd gehandhaafd tot de vorming van de Transkaukasische Federatie met inbegrip van Azerbeidzjan in 1922. Van 1922 tot 1936 was de vlag van de Federatie ook een rode vlag. Het leek niet op de vlag van Sovjet Rusland tussen 1918 en 1924. De ster met de hamer en sikkel erin stond in de liek van de vlag, en in een halve cirkel eromheen stonden de initialen van de Federatie. Na het einde van de Federatie trad Azerbeidzjan toe tot de USSR en nam een vlag aan die vergelijkbaar was met die welke alle Sovjetrepublieken vanaf 1937 gebruikten, rode vlaggen met gouden initialen, aangevuld met de hamer, sikkel en ster in goud. In 1952 werd een nieuwe vlag aangenomen. Het was een ontwerp van de schilder K. M. A. Kjazimzade, en was effen rood met een smalle horizontale blauwe streep onderaan die de Kaspische Zee voorstelde. Bij de vlaggenmast toonde de vlag de symbolen van het communisme, hamer, sikkel en vijfpuntige ster, in goud in het midden van de rode streep. De vlag van 25.08.1918 werd opnieuw ingevoerd op 05.02.1991. Het toont drie horizontale strepen in blauw, rood en groen met een witte maansikkel en een witte achtpuntige ster in de rode centrale streep. De acht punten van de witte ster vertegenwoordigen de Azeri's (Azerbeidzjanen), Turken, Tataren, drie Kazachse stammen, Oezbeken en de Turkmenen. Er zijn twee theorieën over de interpretatie van de kleuren: 1. het lichtblauw symboliseert de lucht, rood staat voor vrijheid, en groen voor de vruchtbaarheid van het land. 2. het lichtblauw is de kleur van de Azer, en drukt dus uit dat zij tot de groep van Turkse volkeren behoren, rood staat voor culturele ontwikkeling, en groen voor de vruchtbaarheid van het land. De kleur groen, de maansikkel en de ster zijn ook islamitische symbolen.Het huidige nationale wapen van Azerbeidzjan werd aangenomen in 1991. Het is rond en toont drie concentrische cirkels in groen, rood en blauw. Daarboven, boven alles, een grote achtpuntige witte ster met rode vlammen in het midden. Deze moeten respectievelijk het Zarathustrisme en de olievelden van Baku voorstellen. Onder het wapen een krans van eikentakken en korenaren.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie gelijke horizontale strepen (blauw, rood, groen); een witte maansikkel en een achtpuntige ster in het midden van de rode streep.

Betekenis

Blauw wordt vaak geassocieerd met de Turkse volkeren. De rode streep is historisch terug te voeren op Europese en (Sovjet) Russische invloed. Groen is de kleur van de Islam. De witte sikkel en ster zijn terug te voeren op de historisch nauwe band met Turkije.

Anthem

Componist: Uzeyir Hajibeyov Tekstschrijver: Ahmed Javad

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.