Vlag van Bangladesh

Vlag Bangladesh, Vlag Bangladesh
Beeldverhouding:
3:5
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Bangladesh
Kapitaal:
Dhaka
Maat:
147.570 km²
Bevolking:
141.340.476
Continent:
Azië
Talen:
Bangla (Bengaals), met Urdu en Hindi als minderheidstalen en wijdverbreid Engels in de grote steden.
Valuta:
Taka (BDT)
Vlag aangenomen op:
16.01.1972

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Bangladesh Stockflagge 30x45 cm

Bangladesh Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De huidige vlag van Bangladesh werd geïntroduceerd op 25.01.1972. Hij toont een rode schijf op een donkergroene achtergrond, die iets naar links is verschoven. Op 26.03.1971, de dag van de onafhankelijkheid, werd aanvankelijk een vergelijkbare vlag gehesen. De rode schijf bevond zich precies in het midden van de vlag en bevatte een vereenvoudigde gouden kaart van Bangladesh in het midden. Op 25.01.1972 werd de vlag veranderd in zijn huidige vorm, waarschijnlijk vanwege fabricageproblemen. De vlag werd ontworpen door Seradschul Alam ("Licht van de Vlag"). Groen is de kleur van de Islam, maar staat ook voor het groene landschap, rood symboliseert het bloed dat is vergoten om de onafhankelijkheid te bereiken. De schijf is de zon van de vrijheid. De kleuren groen en rood gaan waarschijnlijk terug tot een vlag die werd getoond tijdens een opstand in Chittagong in de jaren 30. Bangladesh is gemodelleerd naar het Britse Ensign-systeem. Dit geeft de band met Groot-Brittannië aan. In 1864 introduceerde Groot-Brittannië een vlaggensysteem waarbij oorlogsschepen een zogenaamde "witte vaandrig" (marinevlag) hadden, een witte vlag met vaak een doorlopend rood Sint-Joriskruis en de Union Jack in de bovenhoek, koopvaardijschepen een "rode vaandrig" (ook wel "civiele vaandrig" genoemd), de eigenlijke handelsvlag, de eigenlijke handelsvlag), een rode vlag met de Union Jack in de bovenste hoek, en dienstschepen een "blauwe vaandrig" (regeringsvlag => de eigenlijke staatsvlag), een blauwe vlag met de Union Jack in de bovenste hoek. Tegenwoordig gebruikt Bangladesh een Red Ensign (in plaats van de Union Jack met zijn eigen nationale vlag) als commerciële vlag. Op de dag van de onafhankelijkheid werd een wapenschild geïntroduceerd dat leek op de toenmalige staatsvlag. Het bevatte ook de gouden kaart in een rode schijf. De schijf had een zilveren rand met vier sterren en een inscriptie. Het wapen dat in 1972 werd geïntroduceerd is ook rond, maar monochroom goud. Binnen een cirkel staat een gestileerde voorstelling van een waterlelie, de nationale plant. Boven de bloesem van de waterlelie staan vier vijfpuntige sterren, evenals bladeren van de juteboom en aan elke kant een rijstoor. De vier sterren staan voor de principes van het staatsbeleid: nationalisme, democratie, islamitisch socialisme en toewijding aan de islam.

Groen met een grote rode schijf iets uit het midden links van de vlaggenmast.

Betekenis

Deze "rode zon van vrijheid" staat voor Bangladesh's bloedige weg naar onafhankelijkheid. Groen symboliseert op zijn beurt het land of de landbouw.

Anthem

Componist: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর (Rabindranath Tagore) Tekstschrijver: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর (Rabindranath Tagore)

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Bangladesh

Dit is wat een AI zegt over de Bangladesh vlag
De vlag van Bangladesh werd aangenomen op 17 januari 1972. De vlag symboliseert de onafhankelijkheidsstrijd van de Bangladeshi's en hun hoop op een betere toekomst. De vlag is een symbool van nationale eenheid en solidariteit van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Bangladesh-vlag
De nationale vlag van Bangladesh werd aangenomen op 17 december 1971 als symbool van de onafhankelijkheid van het land. Het is een combinatie van een groen en rood vierkant waarin een witte zespuntige ster is geplaatst. Het groen symboliseert hoop en het rood staat voor de moed van het volk van Bangladesh om onafhankelijkheid te bereiken. De witte zespuntige ster staat voor de zes religieuze groepen van het land, namelijk moslims, hindoes, boeddhisten, christenen, sikhs en animisten.
Dit is hoe een AI de Bangladesh-vlag beschrijft
De nationale vlag van Bangladesh bestaat uit een groen vierkant en een rode driehoek die het groene vierkant van boven naar beneden verdeelt. In het groene vierkant staat een witte maansikkel waarvan de punt naar boven wijst. In de rode driehoek staan acht witte sterren. De vlag is een symbool van de vrijheid en onafhankelijkheid van het land en staat symbool voor de solidariteit van het volk. De rode driehoek symboliseert het bloed dat werd vergoten tijdens de onafhankelijkheidsverklaring. De witte halve maan en de acht sterren staan voor de acht bevolkingsgroepen die samenwerken om een verenigd Bangladesh te creëren.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.