Vlag van Bosnië en Herzegovina

Vlag Bosnië en Herzegovina, Vlag Bosnië en Herzegovina
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Bosnië en Herzegovina
Kapitaal:
Sarajevo
Maat:
51.129 km²
Bevolking:
4.007.608
Continent:
Europa
Talen:
Bosnisch-Servisch-Kroatisch, met Latijns (Bosnisch/Kroatisch) en Cyrillisch alfabet (Servisch)
Valuta:
Marka (BAM)
Vlag aangenomen op:
03.02.1998

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Men vond dat de vorige vlag te "Bosnisch" was en de andere nationaliteiten niet vertegenwoordigde. Daarom werd besloten om een ontwerp te gebruiken dat geen nationale symboliek vertoonde, een donkerblauw veld met een rechthoekige gele driehoek en een lijn van witte sterren langs de diagonale zijde van de driehoek. Oorspronkelijk was het blauw echter gepland als VN-blauw. De sterren moeten doen denken aan de vlag van Europa en de gele gelijkbenige driehoek staat voor de drie grote gelijke bevolkingsgroepen in het land. Geel is ook de kleur van de zon en van vrede. Het nieuwe nationale wapen werd geïntroduceerd op 20 mei 1998. Het is gemodelleerd naar de nationale vlag, maar bevat twee sterren minder.

Voor moslims is er een groen-wit-groene vlag met een groen omrande witte sikkel in het midden. Groen en de sikkel staan voor de islam, wit staat voor vrede. Sinds 1996 is er een vlag voor de Bosnisch-Kroatische Federatie, verdeeld in drie verticale strepen in rood, wit en groen. De witte streep bevat ook een wapenschild. Het bevat een Bosnisch, een Kroatisch en een Europees symbool.

De vlag van de Servische Republiek (Republika Srpska) is afgeleid van de Servische vlag, maar de adelaar staat op een blauwe achtergrond en draagt een kroon. Normaal gesproken wordt echter alleen de horizontale rood-blauw-wit gestreepte vlag getoond, of aangevuld met het gouden kruis met de vier gouden vuurstenen.

De Republiek (Kanton) Herzeg-Bosna van de Kroaten gebruikt de Kroatische vlag met een licht aangepast Kroatisch wapenschild.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Anthem

Componist: Dušan Šestić Tekstschrijver: n/a

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Bosnië en Herzegovina

Dit is wat een AI zegt over de Bosnië en Herzegovina vlag
De nationale vlag van Bosnië en Herzegovina bestaat uit een blauwe achtergrond met een gele driehoek en een rode driehoek. De vlag werd officieel aangenomen in 1992 en is een symbool van nationale eenheid voor het Bosnische volk. De blauwe driehoek vertegenwoordigt de Europese wortels van het land, terwijl de gele driehoek de islamitische traditie symboliseert en de rode driehoek de christelijke traditie.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Bosnië en Herzegovina-vlag
De nationale vlag van Bosnië en Herzegovina werd in 1992 ingevoerd als symbool van de onafhankelijkheid van het land. Hij bestaat uit een witte ster in een blauw veld op een gele driehoek. De kleuren symboliseren de drie etnische groepen van Bosnië en Herzegovina: blauw staat voor de moslims, geel voor de Kroaten en wit voor de Serviërs.
Dit is hoe een AI de Bosnië en Herzegovina-vlag beschrijft
De nationale vlag van Bosnië en Herzegovina is een driehoekige banier verdeeld in drie gelijke horizontale strepen. De bovenste streep is wit, de middelste blauw en de onderste rood. In het midden van de vlag staat een gouden zespuntige ster. De ster is een symbool van eenheid en solidariteit van het Bosnische volk. De vlag is een symbool van hoop en vrede voor het land.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.