Vlag van Brazilië

Vlag Brazilië, Vlag Brazilië
Beeldverhouding:
7:10
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag te land en ter zee
Land:
Brazilië
Kapitaal:
Brasilia
Maat:
8.500.000 km²
Bevolking:
184.101.109
Continent:
Zuid-Amerika
Talen:
Portugees in Braziliaanse variant
Valuta:
Reëel (BRL)
Vlag aangenomen op:
10.05.1992

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Brasilien Sidekickaufnäher

Brasilien Sidekickaufnäher

2,90 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsverklaring van Portugal (op 07.09.1822) had Brazilië een groene vlag aangenomen met een gele ruit waarvan de hoeken de rand van de vlag raakten. De kleuren gaan rechtstreeks terug naar Pedro I, de eerste Braziliaanse keizer, die de kleur van zijn huis combineerde (groen is de kleur van de Braganzas), ter gelegenheid van zijn huwelijk met een Habsburgse vrouw (geel staat voor de Habsburgers). In het midden van de vlag verscheen een gekroond groen schild omringd door groene takken (koffie en tabak), daarop een witte schijf met in het midden het karmozijnrode kruis van de Orde van Christus.

In december 1822 werd het keizerlijke wapen in het midden van de vlag geplaatst. Het toonde ook het gekroonde groene schild, maar daarop een gouden armillosfeer met het kruis van de Orde van Christus omringd door een cirkel van twintig witte sterren, op een blauwe ring met witte omtrek. Op 15.11.1889 werd de laatste keizer (Pedro II) ten val gebracht en werd de Republiek uitgeroepen. Het keizerlijke wapen op de vlag werd vervangen door een blauwe hemelbol met de sterren van de zuidelijke hemel, gekruist door een witte band met de inscriptie ORDEM E PROGRESSO (Orde en Vooruitgang). De sterren op de vlag vertegenwoordigen precies de hemel boven Rio de Janeiro op 15.11.1889. De gele diamant op het groene vlak is verkleind. Aangezien elke ster op de vlag een staat of het hoofdstedelijk gebied vertegenwoordigt, werden er kleine wijzigingen aangebracht op 31 mei 1968 en voor het laatst op 11 mei 1992. Tegenwoordig staat de kleur groen voor landbouw en plantenrijkdom, geel voor minerale rijkdommen en de zoektocht naar goud. Wit en blauw staan voor "pioniers en hun deugden" en herinneren aan de Portugese oorsprong.

Het huidige nationale wapen werd geïntroduceerd in 1889 en is, net als de vlag, verschillende keren gewijzigd. Een grote ster in het midden symboliseert eenheid en onafhankelijkheid. Op een blauwe schijf in het midden van de ster staat het Zuiderkruis, omringd door zevenentwintig sterren. Deze staan voor de zevenentwintig staten van het land. Achter de ster een krans van koffie- en tabaksbladeren. Het zwaard onder de grote ster staat voor de bereidheid van het land om zichzelf te verdedigen. Op een blauwe band de naam van het land en de datum waarop de republiek werd uitgeroepen.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Groen met een grote gele diamant in het midden, met een blauwe hemelbol met 27 witte vijfpuntige sterren (één voor elke staat van Brazilië).

Anthem

Componist: Francisco Manoel da Silva Tekstschrijver: Joaquim Osório Duque Estrada

Kleuren van de vlag

Grün
HEX
#009C3B
RGB
0, 156, 59
CMYK
100, 0, 100, 0
RAL
6037
Pantone
355
Gelb
HEX
#FFDF00
RGB
255, 223, 0
CMYK
0, 13, 100, 0
RAL
1026
Pantone
Yellow
Blau
HEX
#002776
RGB
0, 39, 118
CMYK
100, 67, 0, 54
RAL
5026
Pantone
280
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Brazilië

Dit is wat een AI zegt over de Brazilië vlag
De vlag van Brazilië werd officieel aangenomen in 1888 en is de oudste vlag van alle Latijns-Amerikaanse landen. Het is een combinatie van de kleuren groen, geel en blauw, die de natuur, rijkdom en rechtvaardigheid van het land vertegenwoordigen. De vlag van Brazilië wordt ook gebruikt als nationaal symbool en is een bron van trots voor de burgers van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Brazilië-vlag
De eerste Braziliaanse vlag werd geïntroduceerd in 1889, toen Brazilië een republiek werd. De vlag bestaat uit een groene achtergrond met een gele cirkel van sterren die de sterrencirkel van het keizerrijk symboliseert. In 1960 werd een nieuwe vlag geïntroduceerd met een blauwe band in het midden, die de onafhankelijkheid van het land voorstelde. In 1992 werd de vlag opnieuw veranderd om de band in het midden te verwijderen en om de kleuren van de vlag te veranderen voor een beter contrast.
Dit is hoe een AI de Brazilië-vlag beschrijft
De Braziliaanse nationale vlag bestaat uit een groene rechthoek die in het midden wordt verdeeld door een gele band. In het midden van de band staat een blauw kruis met 27 sterren. Het groene gedeelte van de vlag symboliseert de Braziliaanse bossen, de gele band staat voor de minerale rijkdommen van het land en het blauwe kruis staat voor de 27 staten.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.