Vlag van Burkina Faso

Vlag Burkina Faso, Vlag Burkina Faso
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Burkina Faso
Kapitaal:
Ouagadougou
Maat:
274.000 km²
Bevolking:
13.574.820
Continent:
Afrika
Talen:
Frans; lingua franca Mooré, Djoula, Fulfulde
Valuta:
Afrikaanse frank (XOF)
Vlag aangenomen op:
03.08.1984

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Burkina Faso Pin

Burkina Faso Pin

2,50 €

Toon in winkel
Burkina Faso Schlüsselanhänger

Burkina Faso Schlüsselanhänger

1,95 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van Opper-Volta werd geïntroduceerd op 09.12.1959 en aangenomen voor het onafhankelijke Opper-Volta. Het toonde drie horizontale strepen in zwart, wit en rood. De drie kleuren stonden voor de drie wapens van de Volta rivier (Red Volta, White Volta en Black Volta).

Na de staatsgreep van Sankara (04.08.1983) werd Opper-Volta precies een jaar later omgedoopt tot Burkina Faso (Land van de Onomkoopbaren) en werd de vorige vlag afgeschaft als een vermeend neokolonialistisch symbool. De nieuwe vlag werd dus geïntroduceerd op 04.08.1984. Het toont de Pan-Afrikaanse kleuren, twee horizontale strepen in rood en groen met een gele ster in het midden. De ster moet het revolutionaire karakter van de nieuwe heersers symboliseren. Groen staat voor de vruchtbaarheid van het land en rood voor het bloed dat vergoten is in de onafhankelijkheidsstrijd.

De kleuren groen, geel en rood zijn de Pan-Afrikaanse kleuren: rond 1900 begon de Pan-Afrikaanse beweging, die de gemeenschappelijke kenmerken van alle mensen met een zwarte huidskleur wilde benadrukken. De politieke eenheid van Afrika wordt vertegenwoordigd door de driekleur groen-geel-rood, die veel Afrikaanse staten na hun onafhankelijkheid in hun vlag hebben opgenomen. Het eerste land dat dit deed was Ghana in 1957, dat wordt beschouwd als de oorsprong van de nationale kleuren van Athiopië (Abessinië), de oudste onafhankelijke staat in Afrika.

Op 04.05.1961 werd een nationaal wapenschild aangenomen. Het bestond uit een blauw schild met in het midden een kleiner schild (hartschild) in de nationale kleuren, met daarop de gouden initialen van het land (RHV ? République de Haute-Volta). Links en rechts van het hartschild een wit paard als schildhouder, daaronder sorghumplanten en twee schoffels. Achter het hartschild twee gekruiste speren en daarboven het staatsmotto in een banier: "Unité, Travail, Justice" => "Eenheid, Werk, Gerechtigheid". Als gevolg van de staatsgreep van Lamizana (04.01.1966) werd het wapenschild in 1967 veranderd. Het blauwe schild werd verwijderd, de sorghoplanten ver naar links en rechts verschoven. Een open boek verscheen in plaats van de schoffels. De banner boven het hartschild droeg de naam van het land. Onder het schild werd een banier met het nieuwe staatsmotto toegevoegd: "Unité, Progress, Justice" => "Eenheid, Vooruitgang, Rechtvaardigheid". Op 4 augustus 1984 werd samen met de nieuwe vlag een nieuw marxistisch wapenschild aangenomen. Het toont nu een rood tandwiel met een gele achtergrond, daarin een schoffel gekruist met een machinepistool (Kalasjnikov), een open boek en een rode ster. Links en rechts wordt het tandwiel omringd door sorghumplanten en eronder hangt een banier met het nieuwe nationale motto: "La Patrie ou la Mort, nous vaincrons" => "Vaderland of de dood, wij veroveren".

Burkina Faso introduceerde waarschijnlijk een nieuw, "burgerlijk" wapen in verband met een nieuwe grondwet in 1991. Het komt overeen met het wapen van 1967 tot 1984, maar het hartschild toont de huidige, nog steeds geldige vlag uit 1984.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Twee gelijke horizontale strepen (rood en groen) met een gele vijfpuntige ster in het midden, waarmee de populaire pan-Afrikaanse kleuren van Ethiopië worden gebruikt.

Anthem

Componist: Thomas Sankara Tekstschrijver: Thomas Sankara

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Burkina Faso

Dit is wat een AI zegt over de Burkina Faso vlag
De vlag van Burkina Faso bestaat uit twee horizontale strepen van gelijke grootte, een bovenste rode streep en een onderste groene streep. De rode streep symboliseert de moed en onafhankelijkheid van het land, terwijl de groene streep staat voor de hoop en vruchtbaarheid van het land. In het midden van de vlag staat een gele ster, die de eenheid van het land symboliseert.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Burkina Faso-vlag
De nationale vlag van Burkina Faso werd geïntroduceerd op 4 augustus 1984. Het bevat de kleuren rood, groen en geel, die ook werden gebruikt in de vlag van het voormalige Opper-Volta. De vlag symboliseert de eenheid van het land en de hoop op een betere toekomst.
Dit is hoe een AI de Burkina Faso-vlag beschrijft
De nationale vlag van Burkina Faso bestaat uit twee verticale strepen van gelijke hoogte in de kleuren rood en groen. De linker, rode streep is twee keer zo breed als de rechter, groene streep. In het midden van de vlag staat een witte, vijfpuntige ster. In elke punt van de ster zit een gele vijfhoek. De vlag symboliseert de volksopstand die uitmondde in de revolutie van 1983. De rode streep staat voor het bloed dat werd vergoten in de strijd, terwijl de groene streep verwijst naar de hoop op een betere toekomst.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.