Vlag van Denemarken

Vlag Denemarken, Vlag Denemarken
Beeldverhouding:
28:37
Vexillologisch symbool:
Burgervlag en koopmansvlag
Land:
Denemarken
Kapitaal:
Kopenhagen
Maat:
43.094 km²
Bevolking:
5.413.392
Continent:
Europa
Talen:
Deens, Duitssprekende minderheid in Noord-Sleeswijk (ongeveer 20.000), inheemse talen op Faeröer en Groenland
Valuta:
Deense kroon (DKK)
Vlag aangenomen op:
31.12.1624

Luister naar het volkslied

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De kruisvlag was het herkenningsteken van de kruisvaarders in de middeleeuwen, maar de vlag van Denemarken kreeg al vroeg de typisch Scandinavische vorm met een verlengde kruisarm. Er is dus een wit kruis op een rode achtergrond, verschoven naar de poolkant. De Deense vlag staat ook bekend als de "danebrog" en is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld. Het is waarschijnlijk de oudste vlag en is sinds de introductie onveranderd gebleven. Volgens de legende verscheen hij aan de Deense koning Waldemar II op 15.06.1219 tijdens de Slag bij Reval (tegen de Esten) en hielp hij de Denen aan de overwinning, maar er zijn andere verklaringen voor de oorsprong.

Het Deense nationale wapen toont drie blauwe leeuwen en negen rode harten op een gouden schild. Het is in deze vorm bekend sinds koning Waldemar I (1157?1182). Na de afscheiding van Noorwegen (1815) werd dit wapen officieel opnieuw ingevoerd als het nationale wapen in 1819.

Het wapen van de koning toont een schild dat wordt gevierendeeld door een wit, roodgerand kruis, dat in het eerste en vierde kwadrant het Deense schild toont met de drie blauwe leeuwen en de rode harten. In het tweede kwadrant het wapen van Sleeswijk, twee blauwe leeuwen op goud, en in het derde kwadrant op blauw de drie kronen van de Unie van Kalmar (Denemarken/Zweden/Noorwegen), een schaap (Faeröer) en een ijsbeer (Groenland). In het midden van het schild een hartschild met het wapen van het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Schildhouders zijn twee "wilde mannen" met knotsen. Het wapen wordt ondersteund door een paarse en witte mantel, met daarboven een gouden kroon.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Anthem

Componist: Hans Ernst Krøyer Tekstschrijver: Adam Gottlob Oehlenschläger (1779-1850)
Teksten:

Het volkslied:

Er is een mooi land

dat ligt met brede beuken

Dicht bij het zoute Oostzeestrand.

Zich uitstrekt over heuvel en dal,

Het wordt het oude Denemarken genoemd,

en is de Freja Hall.

De hymne van de koning:

Koning Kristian stond aan de hoge mast in rook en dampen;

Zijn zwaard sloeg zo hard

dat de helm en de hersenen van de Goth barstten.

Toen zonken alle vijandelijke achterdekken en masten in rook en dampen.

"Vlucht," riepen ze, "vlucht wie kan vluchten!"

Wie kan Kristian van Denemarken weerstaan in de strijd?"

Kleuren van de vlag

Rot
HEX
#C8102E
RGB
200, 16, 46
CMYK
0, 100, 80, 5
RAL
3028
Pantone
186 C
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Pantone
n/a

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Denemarken

Dit is wat een AI zegt over de Denemarken vlag
De nationale vlag van Denemarken is een symbool van de Deense nationale identiteit en wordt vaak gezien als een teken van eenheid en solidariteit. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1219 en is een van de oudste vlaggen ter wereld. De vlag staat ook bekend als de Dannebrog en is een wit kruis op een rode achtergrond.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Denemarken-vlag
De Deense nationale vlag, ook wel bekend als de vlag van Denemarken, is een oud symbool dat al sinds de 14e eeuw wordt gebruikt. In de 14e eeuw werd de vlag voor het eerst gebruikt als een wit kruis op een rode achtergrond. In de 17e eeuw werd de vlag wat we nu kennen, met een wit kruis op een rode achtergrond omringd door vier kleine witte kruizen. In de 19e eeuw werd de vlag officieel erkend als de nationale vlag van Denemarken. Vandaag de dag is het een van de oudste vlaggen ter wereld en een symbool van de Deense cultuur en identiteit.
Dit is hoe een AI de Denemarken-vlag beschrijft
De nationale vlag van Denemarken is een horizontale streep van rood en wit. Het bovenste deel van de vlag is rood en het onderste deel is wit. In het midden staat een wit kruis dat zich over beide kleuren uitstrekt. Het kruis is uitgelijnd met de zijden van de rechthoek in een 5:4:5:4 verhouding. De vlag is een symbool van de eenheid en vrijheid van het land.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.