Vlag van Burundi

Vlag Burundi, Vlag Burundi
Beeldverhouding:
3:5
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
Burundi
Kapitaal:
Gitega
Maat:
27.834 km²
Bevolking:
6.231.221
Continent:
Afrika
Talen:
Kirundi, aanvullende officiële taal Frans
Valuta:
Burundese frank (BIF)
Vlag aangenomen op:
26.09.1982

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Burundi Aufnäher / Patch

Burundi Aufnäher / Patch

2,90 €

Toon in winkel
Burladingen Flagge 90x150 cm (DE)

Burladingen Flagge 90x150 cm (DE)

18,99 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Het Koninkrijk Burundi werd onafhankelijk op 01.07.1962. De vlag die in dit kader werd geïntroduceerd, is in vier kwarten verdeeld door een wit diagonaal kruis, een groene aan de linkerkant en een aan de rechterkant, en een rode aan de boven- en onderkant. In het midden droeg de vlag een witte schijf met daarop een trommel (symbool van de Tutsi-monarchie) en een gierstplant. Groen staat voor hoop, rood voor het bloed dat vergoten is in de onafhankelijkheidsstrijd en wit voor vrede. Op 28 november 1966 werd de monarchie omvergeworpen en de republiek uitgeroepen. Na tussentijdse oplossingen werd de vlag op 28.07.1967 veranderd in zijn huidige vorm. De trommel en de gierstplant op de vlag van 1962 werden vervangen door drie rode zespuntige sterren met een groene rand. De drie sterren staan voor het motto van de staat "Unité, Travail, Progress" => "Eenheid, Werk, Vooruitgang", respectievelijk voor de drie etnische groepen in het land, de Tutsi, Hutu en Twa. Het wapen van 1962 toonde een rood schild met een gouden leeuwenkop, daarachter vier gekruiste speren, boven het schild de Tutsi-trommel en daaronder in een geschreven band het staatsmotto: "Ganza Sabwa" => "Heers over het land". Na het uitroepen van de republiek werden een van de speren en de trom verwijderd en werd het staatsmotto veranderd. De drie speren verwijzen naar de drie sterren in de vlag.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Verdeeld in rode en groene vierkanten door een wit diagonaal kruis; witte schijf in het midden met drie rode zespuntige sterren omlijnd in groen (één ster boven, twee onder, gerangschikt in een driehoek).

Anthem

Componist: Marc Barengayabo Tekstschrijver: Jean-Baptiste Ntahokaja

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Burundi

Dit is wat een AI zegt over de Burundi vlag
De nationale vlag van Burundi is een symbool van onafhankelijkheid en nationale trots. De vlag werd ingevoerd in juli 1967 toen Burundi zich onafhankelijk verklaarde van België. De vlag is een symbool van de eenheid van het land en vertegenwoordigt de verschillende etnische groepen waaruit het land bestaat.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Burundi-vlag
De nationale vlag van Burundi werd voor het eerst gebruikt in 1967. Hij bestaat uit een witte driehoek verdeeld in een rode en een groene rechthoek en een witte ster in het midden. De kleuren staan voor de landen Burundi, Rwanda en Tanzania, die zich hebben verenigd in de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid. De ster symboliseert het principe van eenheid en solidariteit van de drie naties.
Dit is hoe een AI de Burundi-vlag beschrijft
De nationale vlag van Burundi is een driehoek met een rode ster en witte en groene strepen. De rode ster staat voor het bloed dat is vergoten in de strijd tegen onderdrukking. De witte en groene strepen symboliseren de harmonie tussen de verschillende etnische groepen in het land. De vlag is een symbool van hoop op een vreedzame toekomst voor Burundi.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.