Vlag van Myanmar (Birma, Birma)

Vlag Myanmar (Birma, Birma), Vlag Myanmar (Birma, Birma)
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag aan land, koopvaardij- en dienstvlag op zee
Land:
Birma
Kapitaal:
Yangon (vroeger Rangoon)
Maat:
678.528 km²
Bevolking:
42.720.196
Continent:
Azië
Talen:
Birmaans als hoofdtaal (door ongeveer 70% van de bevolking als eerste taal gesproken), naast minderheidstalen zoals Shan, Kachin, Aramees, Chin, Mon, Karen; Eglish is de eerste vreemde taal en wordt gebruikt in diplomatieke en zakelijke contacten).
Valuta:
Kyat (MMK)
Vlag aangenomen op:
20.10.2010

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van het van China afhankelijke Koninkrijk Birma was oorspronkelijk effen wit, met de afbeelding van een pauw in het midden. De vlag werd gebruikt tot de Britse annexatie in 1886. In 1939 werd een Britse blauwe vlag ingevoerd voor Birma, dat in 1937 was afgescheiden van Brits-India. In 1864 had Groot-Brittannië een vlaggensysteem ingevoerd waarbij de volgende vlaggen werden gebruikt

? Oorlogsschepen voerden een zogenaamde "White Ensign" (marinevaandrig), een witte vlag vaak met een doorlopend rood George Cross en met de Union Jack in de bovenhoek,

? koopvaardijschepen een "Rode Vaan" (ook wel "Civiele Vaan" genoemd, wat eigenlijk een koopvaardijvlag is), een rode vlag met de Union Jack in de bovenhoek, en ?

? dienstschepen voerden een "Blauwe Vaan" (regeringsvlag => de eigenlijke staatsvlag), een blauwe vlag met de Union Jack in de bovenste hoek.

Sinds 1865 mochten schepen van koloniale regeringen een Blauwe Vaan voeren met een insigne in het vliegende uiteinde. De respectievelijke regeringen moesten zorgen voor passende vlaggen. Koopvaardijschepen en zeevarende kapers uit kolonies mogen alleen een Rode Vaan met een insigne voeren als de Britse Admiraliteit hiervoor toestemming heeft gegeven. Birma, met een eigen bestuur sinds 1937, heeft opnieuw de pauw als insigne gekozen.

In 1942 werd Birma bezet door Japanse troepen. In 1943 werd Birma onafhankelijk als Japanse satellietstaat. De vlag van deze staat had drie horizontale strepen van geel, groen en rood, met de pauw op een witte schijf in het midden. In 1945 werd Birma bezet door Britse troepen, opnieuw opgenomen in het Britse koloniale rijk en de Blauwe Vaan werd opnieuw ingevoerd. Op 04.01.1948 werd Birma opnieuw onafhankelijk. De vlag die toen werd ingevoerd was rood met een blauwe bovenhoek, met daarin een witte vijfpuntige ster omringd door vijf kleinere sterren. Deze vlag vindt zijn oorsprong in de vlag van de anti-Japanse "Freedom League", een rode vlag met een witte ster in de bovenhoek. De vijf kleinere sterren in de nieuwe vlag vertegenwoordigden de vijf grootste etnische groepen in het land.

In verband met de invoering van een nieuwe grondwet werd op 03.01.1974 ook een nieuwe vlag ingevoerd. Deze komt overeen met het vorige ontwerp, maar in plaats van de sterren staat er een tandwiel met een rijstplant omringd door veertien sterren in een cirkel. Het tandwiel staat voor industrie, de rijstplant voor landbouw en de veertien sterren staan voor de zeven staten en zeven provincies van het land. De pauw wordt nu alleen nog gebruikt in de presidentiële vlag. Alle andere vlaggen van Birma volgen nog steeds het Britse Ensign-systeem in hun ontwerp.

Het wapen van Birma toont een zilveren tandwiel met een rode kaart van Birma erop, omringd door een gouden lauwerkrans. Links en rechts van de krans staat een blauwe leeuw, met zijn rug naar het midden van het wapen, en gouden versieringen. Daaronder een banier met de naam van de staat. Het wapen wordt bekroond door een zilveren ster.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Rood, met een blauwe rechthoek in de bovenste hoek bij de vlaggenmast, die helemaal wit is; 14 vijfpuntige sterren omcirkelen een tandwiel met een bundel rijst.

Betekenis

Rood symboliseert de moed en dapperheid van de mensen. Blauw symboliseert vrede. De 14 sterren staan voor de 14 administratieve districten van het land. Het embleem is wit in de zin van zuiverheid. Het basisontwerp van deze vlag is historisch gebaseerd op de vlag van inheemse strijders (rode vlag met witte ster) die vochten tegen de bezetting van de Japanners in de Tweede Wereldoorlog.

Anthem

Componist: ဆရာတင် (Saya Tin) Tekstschrijver: ဆရာတင် (Saya Tin)

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Myanmar (Birma, Birma)

Dit is wat een AI zegt over de Myanmar (Birma, Birma) vlag
De nationale vlag van Myanmar, ook bekend als Birma of Burma, bestaat uit een lichtblauw veld met daarop een gouden ster en een gouden wiel. De ster symboliseert de eenheid van alle etnische groepen in het land, terwijl het wiel staat voor de verlichting van het boeddhisme. De vlag werd officieel ingevoerd op 21 oktober 2010 en is een symbool van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van het land.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Myanmar (Birma, Birma)-vlag
De nationale vlag van Myanmar heeft een lange en complexe geschiedenis. Hij bestaat uit drie gelijkmatig verdeelde horizontale strepen in de kleuren rood, geel en groen. De bovenste rode streep symboliseert de moed en dapperheid van het volk, de middelste gele streep staat voor geluk en welvaart en de onderste groene streep voor landbouw. De vlag werd ontworpen in 1948 en is in de loop der jaren verschillende keren veranderd om de politieke situatie van het land te weerspiegelen.
Dit is hoe een AI de Myanmar (Birma, Birma)-vlag beschrijft
De nationale vlag van Myanmar is een rechthoekige banier die bestaat uit drie horizontale strepen van gelijke breedte. De bovenste streep is goudgeel, de middelste wit en de onderste rood. In het midden staat een groot blauw vijfpuntig sterrenwiel met daaromheen een witte cirkel. De ster symboliseert de eenwording van de etnische groepen in het land. De witte cirkel symboliseert verenigde en vreedzame relaties tussen de groepen.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.