Vlag van Turkmenistan

Vlag Turkmenistan, Vlag Turkmenistan
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op zee, civiele vlag en dienstvlag aan land
Land:
Turkmenistan
Kapitaal:
Ashgabat
Maat:
488.100 km²
Bevolking:
4.863.169
Continent:
Azië
Talen:
Turkmeens (=Turkse taal van de Oghuz-groep), officiële taal sinds begin 1996; Russisch is nog steeds ¹lingua francaº; overgang naar het Latijnse alfabet sinds 1996; sinds begin 2000 presidentieel decreet, alleen de mondelinge taal Turkmeens in het openbare leven.
Valuta:
Turkmeense Manat (TMM)
Vlag aangenomen op:
23.01.2001

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Groen vlak met een door rood gedomineerde verticale streep met daarin een tapijtmotief en twee olijftakken, bij de vlaggenstok; rechtsboven de rode streep staan een witte sikkel en vijf witte sterren.

Betekenis

De kostbare tapijten van Turkmenistan zijn legendarisch. Bijgevolg is een verticale strook met de traditioneel belangrijkste tapijtpatronen (de zogenaamde guls) symbolisch zeer toepasselijk. De twee olijftakken in het onderste gedeelte doen denken aan de vlag van de VN. Ze werden in 1997 aan de vlag toegevoegd en zijn duidelijk bedoeld om de neutraliteit van het land te onderstrepen. De sikkel is het teken van de Islam. De vijf sterren staan voor de vijf regio's van het land. Groen wordt beschouwd als een bijzonder waardige kleur in Turkmenistan. Vlag sinds 19 februari 1997.

Anthem

Componist: Veli Mukhatov Tekstschrijver: diverse

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.