Vlag van China

Vlag China, Vlag China
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op zee, civiele vlag en dienstvlag aan land
Land:
China
Kapitaal:
Beijing (Peking)
Maat:
9.597.995 km²
Bevolking:
1.298.847.624
Continent:
Azië
Talen:
Standaard Hoog Chinees (Putonghua), plus meer dan honderd verschillende minderheidstalen en dialecten.
Valuta:
Yuan (CNY)
Vlag aangenomen op:
30.09.1949

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Chile Stockflagge 30x45 cm

Chile Stockflagge 30x45 cm

4,99 €

Toon in winkel
Chile Flagge 60x90 cm

Chile Flagge 60x90 cm

8,90 €

Toon in winkel
Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De vlag van het Chinese Rijk was effen geel met een blauwe draak in het midden. De kleur geel is de kleur van het Mantsjoerijse volk en ook van de Mantsjoerijse Qing-dynastie, die China regeerde van 1644 tot 1912. De draak vertegenwoordigt het Oosten. Een vlag in Europese stijl werd pas in 1880 geïntroduceerd. Daarvoor hadden Chinese vlaggen de vorm van een wimpel.

In 1912 werd de monarchie omvergeworpen en de republiek uitgeroepen. In deze context werd een nieuwe vlag geïntroduceerd. Deze vertoonde vijf horizontale strepen in de kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart. De vijf kleuren moesten de vijf rassen van China voorstellen: Rood = Han-Chinees, Geel = Mantsjoerije, Blauw = Mongools, Wit = Tibetaans, Zwart = Turkestaans (Oeigoers). Veelzeggend is dat het rood van de Han, het nieuwe staatsdragende volk, bovenaan stond.

Al in 1895 had zich een hervormingsbeweging georganiseerd, de Chinese Regeneratie Maatschappij. De vlag van deze organisatie was effen blauw, met een witte zon met twaalf stralen in het midden. In 1912 werd de Guomindang Nationale Republikeinse Partij opgericht. De Guomindang koos voor een effen rode vlag met de blauwe vlag van de Regeneration Society in de bovenhoek. In een lange burgeroorlog zegevierde de Guomindang uiteindelijk in 1928. De vlag van de Guomindang werd de nieuwe nationale vlag.

In 1935 slaagden de communisten erin om zich in de provincie Shanxi te vestigen. Hun "Volksbevrijdingsleger" gebruikte een effen rode vlag met een gouden ster in de bovenhoek en de nummers "1" en "8". Ze herdenken de oprichtingsdatum van de strijdmacht, 1 augustus 1928. Deze vlag is vandaag de dag nog steeds de marine- en oorlogsvlag van Rood China. In 1931 hadden de Japanners Mantsjoerije bezet en de satellietstaat Mantsjoekoe geïnstalleerd. In 1937 brak de Tweede Chinees-Japanse Oorlog uit en Japan bezette grote delen van China. In Nanking (Nanjing) werd een pro-Japanse regering voor China gevestigd tot 1945, het jaar dat de Japanners vertrokken. Deze bleef de Guomindang-vlag gebruiken, maar met de toevoeging van een gele wimpel met de woorden: "Vrede en anticommunisme". In de burgeroorlog die volgde, die duurde tot 1949, wonnen de communisten van de Guomindang. De Guomindang wist te ontsnappen naar Taiwan. Het eiland gebruikt vandaag de dag nog steeds de vlaggen van de Guomindang.

Op 1 oktober 1949 stichtten de zegevierende communisten de Volksrepubliek China en introduceerden een nieuwe vlag. Deze is effen rood met één grote en vier kleine gouden vijfpuntige sterren in de bovenhoek. Het rood staat voor het communisme, maar vertegenwoordigt ook nog steeds de Han. De vijf sterren symboliseren China, Mantsjoerije, Mongolië, Sinkiang (Oost-Turkestan) en Tibet, maar ook de communistische partij en de vier arbeidersklassen: arbeiders, boeren, kleinburgers en "patriottische kapitalisten".

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Rood met één grote en vier kleinere vijfpuntige sterren.

Betekenis

Rood symboliseert zowel de communistische revolutie als de kleur van de historische Han-dynastie (206 voor Christus). De grote ster symboliseert de Chinese Communistische Partij, terwijl de vier kleinere sterren zijn bedoeld om ons te herinneren aan de vier sociale klassen in China (arbeiders, boeren, kleinburgers en zogenaamde "patriottische kapitalisten"). De vlag bestaat sinds 1949.

Anthem

Componist: 聂耳 (Niè Ěr) Tekstschrijver: 田汉 (Tián Hàn)

Kleuren van de vlag

Rot
HEX
#EE1C25
RGB
238, 28, 37
CMYK
0, 88, 84, 7
RAL
3026
Pantone
186
Gelb
HEX
#FFFF00
RGB
255, 255, 0
CMYK
0, 0, 100, 0
RAL
1026
Pantone
102

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van China

Dit is wat een AI zegt over de China vlag
De vlag van de Volksrepubliek China is een symbool van de eenheid van het land en de eenheid als natie. De vlag bestaat uit een rode achtergrond met een gouden ster en vier kleinere gouden sterren in een halve cirkel. De gouden ster staat voor de Communistische Partij van China, terwijl de vier kleinere sterren de Vier Klassen van de Chinese samenleving symboliseren. De vlag van het land wordt sinds 1949 gebruikt als het officiële symbool van de Volksrepubliek China.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de China-vlag
De eerste nationale vlag van China werd geïntroduceerd in 1912, toen de Republiek China werd opgericht. Het bestond uit een rode achtergrond met een witte halve maan en een vijfsterrensymbool. Dit symbool werd later het symbool van de Vijfsterrenbeweging, die de Chinese Communistische Partij vertegenwoordigt. In 1949 werd de huidige nationale vlag van China geïntroduceerd, bestaande uit een rode achtergrond met vier gele sterren. De grootste ster symboliseert de Communistische Partij, terwijl de andere drie sterren staan voor de arbeidersklasse, de boerenstand en het leger.
Dit is hoe een AI de China-vlag beschrijft
De nationale vlag van China is een rood vierkant met een groot gouden embleem met vijf sterren in de linkerbovenhoek. De vijf sterren symboliseren de natie, de Volksrepubliek China, de Communistische Partij van China, de arbeidersklasse, het boerenvolk en de alliantie van alle etnische groepen. De nationale vlag van China is een symbool van de eenheid en vooruitgang van het land. Het is een symbool van patriottisme en solidariteit van het Chinese volk.

Vlaggen uit China

Steden

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.