Vlag van India

Vlag India, Vlag India
Beeldverhouding:
2:3
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag op het land
Land:
India
Kapitaal:
New Delhi
Maat:
3.287.000 km²
Bevolking:
1.065.070.607
Continent:
Azië
Talen:
Hindi plus 17 andere erkende talen, Engels als nationale taal
Valuta:
Indiase roepie (INR)
Vlag aangenomen op:
21.07.2047

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

De Indiase nationale vlag, in de volksmond bekend als de driekleur, is een horizontale rechthoekige driekleurige vlag van saffraan, wit en groen met in het midden de Ashoka Chakra, een wiel met 24 spaken, in marineblauw.

De vlag werd in zijn huidige vorm aangenomen tijdens een vergadering van de Constituerende Vergadering op 22 juli 1947 en werd de officiële vlag van de Indiase Dominion op 15 augustus 1947. De vlag werd daarna behouden als de vlag van de Republiek India. In India verwijst de term "driekleur" bijna altijd naar de Indiase nationale vlag. De vlag is gebaseerd op de Swaraj-vlag, een vlag van het Indiase Nationale Congres ontworpen door Pingali Venkayya.


Volgens de wet moet de vlag gemaakt zijn van khadi, een speciaal soort handgesponnen stof of zijde dat populair werd gemaakt door Mahatma Gandhi. Het productieproces en de specificaties voor de vlag worden vastgesteld door het Bureau of Indian Standards. Het recht om de vlag te maken is in handen van de Khadi Development and Village Industries Commission, die het toekent aan regionale groepen. Sinds 2009 is de Karnataka Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha de enige producent van de vlag.


Het gebruik van de vlag valt onder de vlaggencode van India en andere wetten met betrekking tot nationale emblemen. De oorspronkelijke code verbood het gebruik van de vlag door privépersonen behalve op nationale feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag en de Dag van de Republiek. In 2002 gaf het Indiase Hooggerechtshof, na een privépersoon, Naveen Jindal, te hebben gehoord, de Indiase regering opdracht om de wet te wijzigen zodat privépersonen de vlag kunnen gebruiken. Vervolgens wijzigde het kabinet van de Unie de wet om beperkt gebruik toe te staan. In 2005 werd de code opnieuw gewijzigd om enkele extra toepassingen toe te staan, waaronder aanpassingen aan bepaalde kledingstukken. De vlaggencode regelt ook het protocol voor het voeren van de vlag en het gebruik ervan in combinatie met andere nationale en niet-nationale vlaggen.

Tekst met dank aan Flaggenlexikon.de

Drie gelijke horizontale strepen (saffraan/donkeroranje, wit, groen) met een blauwe chakra (wiel met 24 spaken) in het midden van de vlag.

Betekenis

Saffraan-oranje symboliseert opoffering en moed; wit symboliseert waarheid en vrede; groen geloof en groei. De Dharma (Ashoka) chakra in het midden herinnert aan leven in beweging en dood in stagnatie. De 24 spaken herinneren aan de 24 uur van de dag. Er bestaan ook andere interpretaties van de saffraangele en groene kleuren in de vlag.

Kleuren van de vlag

Safran
HEX
#FF9933
RGB
255, 153, 51
CMYK
0, 49, 96, 0
RAL
1033
Pantone
1495
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010
Grün
HEX
#138808
RGB
19, 136, 8
CMYK
66, 0, 100, 9
RAL
6037
Pantone
362
Blau
HEX
#000080
RGB
0, 0, 128
CMYK
99, 98, 0, 35
RAL
5002
Pantone
2755

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van India

Dit is wat een AI zegt over de India vlag
De nationale vlag van India, ook wel driekleur genoemd, werd op 22 juli 1947 aangenomen door de Grondwetgevende Vergadering van India. De vlag bestaat uit drie gelijkmatig verticaal gerangschikte strepen in de kleuren saffraan, wit en groen. De saffraanstreep staat symbool voor moed en dapperheid, de witte streep voor zuiverheid en waarachtigheid en de groene streep voor vruchtbaarheid, groei en onafhankelijkheid. In het midden van de vlag staat een blauw Dharmawiel, dat de spirituele waarden van het land vertegenwoordigt.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de India-vlag
De eerste nationale vlag van India werd geïntroduceerd door het Indiase Nationale Congres op 22 juli 1947. Hij bestond uit een oranje streep, een witte streep en een groene streep die verticaal waren gerangschikt. De vlag werd aangevuld met een Dharma Chakra, een wiel met 24 spaken, afgebeeld in het midden van de vlag. In 1947 werd de vlag erkend als de officiële vlag van India. Sindsdien heeft de vlag verschillende veranderingen ondergaan, hoewel de Dharma Chakra en de kleuren altijd hetzelfde zijn gebleven. Vandaag de dag is de nationale vlag van India een symbool van de nationale eenheid en de nationale identiteit van het land.
Dit is hoe een AI de India-vlag beschrijft
De nationale vlag van India is een horizontale driekleurige streep in saffraan, wit en groen. De bovenste saffraanrode streep symboliseert de moed en kracht van het Indiase volk. De witte streep in het midden staat voor waarachtigheid, vrede en zuiverheid van het land. De groene streep onderaan staat voor vruchtbaarheid, groei en onafhankelijkheid. In het midden van de vlag staat de Dharma Chakra, een wiel met 24 spaken dat de waarden van de Indiase natie voorstelt.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.