Vlag van Australië

Vlag Australië, Vlag Australië
Beeldverhouding:
1:2
Vexillologisch symbool:
Nationale vlag aan land en dienstvlag op zee
Land:
Australië
Kapitaal:
Canberra
Maat:
7.700.000 km²
Bevolking:
19.913.144
Continent:
Australië en Oceanië
Talen:
Engels
Valuta:
Australische dollar (AUD)
Vlag aangenomen op:
21.05.1909

Luister naar het volkslied

Topverkoper uit onze vlaggenwinkel

Vlaggen zijn welkom. Geef echter een link naar www.nationale-vlaggen.nl als bron.

Achtergrondkennis

Australië gebruikt het British Ensign symbol en systeem, d.w.z. vlaggendoeken met één kleur en een vlaggenvoorstelling met de British Union Jack in de linkerbovenhoek.

De bijnaam van de Australische vlag is het "Zuiderkruis".

Links onder de Union Jack staat een grote witte ster met zeven stralen die de Commonwealth Star wordt genoemd. Zes stralen staan voor de zes staten van Australië, de zevende voor de zogenaamde territoria.

De rechterhelft van de vlag toont een opstelling van vijf andere witte sterren van verschillende grootte, die het sterrenbeeld Zuiderkruis voorstellen. Een ervan is vijfpuntig, de andere vier zevenpuntig.

De Union Jack geeft de banden met Groot-Brittannië aan. In 1864 introduceerde het Verenigd Koninkrijk het vlaggensysteem Ensign, waarbij

- Oorlogsschepen een zogenaamde 'White Ensign' voeren. \Een witte vlag met vaak een doorlopend rood George Cross en met de Union Jack in de bovenste hoek,

- koopvaardijschepen een rode vlag. \Een rode vlag met de Britse vlag in de bovenste hoek, en dienstschepen een blauwe vlag. \Regeringsvlag, een blauwe vlag met de Britse vlag in de bovenhoek.

Sinds 1865 mochten schepen van koloniale regeringen een Blauwe Vaan voeren met een insigne in het vliegende uiteinde.

De respectievelijke regeringen moesten zorgen voor passende vlaggen. Koopvaardijschepen en zeevarende kapers uit koloniën mogen alleen een Rode Vaan met insigne voeren als de Britse Admiraliteit de kolonie hiervoor toestemming heeft gegeven. Toen er gezocht werd naar een gemeenschappelijke vlag voor de Verenigde Koloniën van Australië, omdat de vlag van de Federatiebeweging blijkbaar niet voor dit doel gebruikt mocht worden, werd er in 1901 een wedstrijd gehouden waaruit het ontwerp van de huidige Australische vlag als winnaar naar voren kwam.

Deze toont een zevenpuntige witte ster onder de Union Jack. In 1909 werd er een zespuntige ster aan toegevoegd, die de staten en territoria symboliseert.

Aan het uiteinde van de vlag staat het "Zuiderkruis", een teken dat veel wordt gebruikt in het Pacifisch gebied, bestaande uit een vijfpuntige en vier zevenpuntige witte sterren.

De vlag werd in zijn huidige vorm ingevoerd op 15 april 1954. Het nationale wapen werd aan Australië toegekend door de Britse koning George I op 20 september 1912.

In het verdeelde en gehalveerde schild staan vereenvoudigde emblemen (insignes) van de afzonderlijke staten:

\in het zilveren veld het rode kruis van George met een gouden lopende leeuw en vier gouden achtpuntige sterren (New South Wales).

- vijf zilveren sterren op blauw, boven de Britse kroon (Victoria).

- In het zilveren veld het blauwe Maltezer kruis met de Britse kroon in het midden.

- de Australische shrike in het gouden veld (Zuid-Australië)

- de zwarte zwaan in het gouden veld (Western Australia)

- en een rode lopende leeuw in het zilveren veld (Tasmanië). Het schild is omgeven door een hermelijn die de ondeelbaarheid van de staat symboliseert. Schildhouders zijn kangoeroe en emoe. Boven het schild, op een gouden blauwe kraal, staat een gouden zevenpuntige ster.

De wapens zijn omgeven door acaciatakken met bladeren en vruchten, gebonden met een rood lint. Op een zilveren band staat de naam van de staat. De vlag van de koningin is afgeleid van het wapen. Haar plaatselijke vertegenwoordiger is de gouverneur-generaal van Australië. Zijn vlag, zoals bepaald in het Statuut van Westminster van 1931 voor alle Dominions, is effen blauw met de Royal Crest in het midden. Daaronder staat de naam van de Dominion, vaak, zoals bij Australië, in een geschreven band.

Steeds weer wordt er in Australië gediscussieerd over het veranderen van de vlag en er circuleren verschillende onofficiële vlaggen in het land. De achtergrond hiervan is de afwijzing van Britse symboliek, die als ouderwets of on-Australisch wordt gezien. De bekendste van de nu drie onofficiële vlaggen, de "boksende kangoeroe", wordt heel vaak door Australiërs getoond.

Het is oorspronkelijk een grapvlag in de Australische nationale kleuren groen en geel, mogelijk afgeleid van de acaciabladeren van het wapenschild. De tweede onofficiële vlag, die vooral populair is onder intellectuelen, is de "Eureka-vlag". Tijdens een mijnwerkersopstand werd op 29 november 1854 in de stad Eureka Stockade een onafhankelijke republiek uitgeroepen. Voordat de politie en het leger de opstand neersloegen, wapperde hier een blauwe vlag met een wit kruis in het midden en vijf witte achtpuntige sterren aan het uiteinde van de armen van het kruis en in het midden. Het blauw symboliseerde de lucht die toebehoort aan alle bewoners van deze planeet, hoop en vrijheid.

De derde onofficiële vlag is de "Ausflag". Hij werd gecreëerd ter gelegenheid van de viering van de 200e verjaardag in 1988 door de Ausflag-organisatie. Het is een compromis tussen het weglaten van de Britse symboliek en het behoud van de vorige kleuren.

Anthem

Componist: Peter Dodds McCormick Tekstschrijver: Peter Dodds McCormick
Teksten:

Vooruitgang Australië Beurs

Australiërs laten we ons allen verheugen,

Want we zijn één en vrij;

We hebben gouden grond en rijkdom om te zwoegen,

Ons thuis is omringd door de zee;

Ons land is overvloedig met geschenken van de natuur

Van rijke en zeldzame schoonheid;

Op de pagina van de geschiedenis, laat elke fase

Australië eerlijk vooruitgaan!

Laat ons dan zingen in vreugdevolle melodieën:

"Advance Australia fair!"


Onder ons stralende zuidelijke kruis,

Zwoegen we met hart en handen

Om dit Gemenebest van ons

Bekend van alle landen;

Voor hen die over de zeeën zijn gekomen

Hebben we grenzeloze vlaktes om te delen;

Kleuren van de vlag

Blau
HEX
#00008B
RGB
0, 0, 139
CMYK
100, 80, 0, 0
Pantone
280C
Rot
HEX
#FF0000
RGB
255, 0, 0
CMYK
0, 100, 100, 0
Pantone
185C
Weiß
HEX
#FFFFFF
RGB
255, 255, 255
CMYK
0, 0, 0, 0
RAL
9010

Dat is wat ChatGPT weet over de vlag van Australië

Dit is wat een AI zegt over de Australië vlag
De Australische nationale vlag bestaat uit drie horizontale strepen, blauw, wit en rood. In het midden staat de Commonwealth Star Spangled Banner, die bestaat uit zeven witte sterren die een zespuntige configuratie vormen. De grote ster wordt omringd door zes kleinere sterren die de zes staten en twee territoria van het land symboliseren. De vlag werd officieel geïntroduceerd in 1901.
Dit is wat een AI weet over de geschiedenis van de Australië-vlag
De Australische nationale vlag werd in 1901 geïntroduceerd en is een combinatie van de Union Jack, de Star Spangled Banner en het South Australian Cross. Hij staat ook bekend als het Zuiderkruis. De vlag is een combinatie van de Britse Union Jack, het Zuid-Australische kruis en de Star Spangled Banner van de Verenigde Staten. Het is de enige vlag ter wereld die de Union Jack en de Star Spangled Banner bevat.
Dit is hoe een AI de Australië-vlag beschrijft
De nationale vlag van Australië bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren blauw, wit en rood. Op de witte middenstreep staat een groot wit zespuntig sterrenkruis, dat doorloopt in de bovenste blauwe en onderste rode strepen. Op de bovenste blauwe streep staat ook een wit Union Jack-symbool.

Iets nieuws ontdekken

Willekeurige vlaggen uit onze grote vlaggendatabase. Laat ons je verrassen.